torsdag 21. juli 2011

65 % sier nei til EU

Over 65 % av befolkningen sier nei til EU, jf NRK.no

En viktig erkjennelse fremgår på VG.no (av Lars M. Glomnes VG), sitat;

Trond Giske erklærer EU-debatten død
Ap-kronprinsen: - Nei-siden har fått rett

EU-SKEPTIKER: - Jeg reiser mye rundt i næringslivet og det skjer jo ikke at
noen tar opp manglende EU-medlemskap som grunn til at de ikke får det
som de ønsker seg, sier næringsminister Trond Giske.

Krisen som rir EU viser at ikke engang nei-siden har vært pessimistiske nok til norsk medlemskap.

Fakta - Euro-krisen
• Hellas står på randen av konkurs. Dersom EUs finansministre ikke finner en løsning på den greske gjeldskrisen på et møte i dag, kan euroen falle som felles europeisk valuta.
• Siden mai i fjor har Hellas, Irland og Portugal fått totalt 256 milliarder euro (2000 mrd. kr) i kriselån.
Det sier næringsminister Trond Giske (Ap) til VG.

- En ting er at folk er for EU av ideologiske årsaker, men de fagøkonomene som argumenterte for at vi burde blitt del av eurosonen, ja de har vært på ville veier, sier Trond Giske.

Han sier nei-folket så til de grader har fått rett, når vi ser krisen som rir Europa.

Uenig med Johnsen
I gjeldstyngede Hellas kan ikke politikere bevege seg trygt på gaten og i Spania har hundretusener av unge mennesker demonstrert i ukevis.
Spørsmålet har blitt hvorvidt euroen vil overleve, og hvordan EU skal bevege seg fremover.
Finansminister og Ap-kollega Sigbjørn Johnsen sa i Aftenposten i går at det er for tidlig å avskrive Euroen.
- Det er altfor enkelt å si at euroen har vært mislykket, sa Johnsen.
Giske er uenig. Han sier virkeligheten har vist at ikke engang nei-folket har vært pessimistiske nok.
- Det var nok av kritiske økonomer som mente det å konstruere en felles valuta uten en felles finanspolitikk var en oppskrift på ulykke, men selv ikke vi på nei-siden kunne vel tro det skulle gå så ille, sier Giske.

Samtidig går Norge så det griner.
SV-leder Kristin Halvorsen hevdet mandag at ja-sidens argumenter er døde.
- Det er jeg helt enig med Kristin Halvorsen i, sier næringsministeren.
- Jeg reiser mye rundt i næringslivet og det skjer jo ikke at noen tar opp manglende EU-medlemskap som grunn til at de ikke får det som de ønsker seg.

- Bør EU-debatten nå legges på is i Norge?
- Ja. Jeg tror det er veldig lang tid før dette spørsmålet kommer opp igjen. Også fordi næringslivet er godt sikret i EØS-systemet. Vi er med der vi vil være med, også slipper vi de tingene som ikke er verdt det: euroen, fiskeripolitikken, landbrukspolitikken og felles utenrikspolitikk.

- Om det ikke er perfekt, er det den beste løsningen tilgjengelig, som vi bør kunne leve godt med, sier Giske.

Ser problemene
For tiden ferierer han i Portugal, der ser han noen av problemene på nært hold.
- Utfordringen er en felles valuta og en felles vekslingskurs uavhengig av situasjonen i hvert enkelt land. Særlig i de fattige landene er det vanskelig, men man ser problemer også i mer velstående land.
- Du mister renteverktøyet og vekslingskursen som verktøy for å passe på økonomien. Når du da ikke har en felles styring på finanspolitikken, må det bli problemer, sier næringsministeren.

Kommentar;
Dette er en viktig erkjennelse fra Trond Giske. Det som er synd er regjeringens politikk omfavner den markedsliberalistiske politikken som EU, USA og mange andre land fører. Det ene EU-direktivet etter det andre implementeres uten debatt. Det er ikke nok å bare si nei til EU, man må også ta avstand fra den politikken som føres – spesielt den økonomiske og mangel på fordeling av den, samt EUs negative syn på at arbeidstakere skal ha rettigheter og verdighet.

At 65 % av befolkningen nå sier nei til EU, bør tilsi at regjeringen og politikerne også endrer politikken! Ingen partier omfavner EU-politikken sterkere enn Fremskrittspartiet og Høyre! Det bør tilsi konsekvenser for Fremskrittspartiets og Høyres oppslutning på meningsmålingene - om det skal være samsvar mellom folkeviljen om hvilken politikk som skal føres – og hvilke partier som skal sitte med makten. Det blir liksom litt inkonsekvent å si nei til EU og EUs politikk på den ene siden, og stemme på partier som har til hensikt å føre EUs markedsliberalistiske politikk på den andre siden!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar