søndag 10. juli 2011

Konsekvenser av å privatisere lov og orden?

Lov og orden både bør og skal være et offentlig ansvar! Det er helt nødvendig av hensyn til en demokratisk styring, kontroll og revisjon på at rettssikkerheten blir ivaretatt etter lov og regler, og for at det offentlige skal ha et ansvar – også når noe går galt juridisk. Tjenestemenn -underlagt Lov om statens tjenestemenn (tjenestemannsloven) - setter visse krav og betingelser til utøvelsen av arbeidet som ”statens tjenestemenn/ embetsmenn”! Tjenestemannsloven er derfor et viktig redskap i arbeidet med å forebygge korrupsjon og korrupsjonskulturer. Bondevik II-regjeringen – som ble støttet av Fremskrittspartiet, ville endre viktige deler av Tjenestemannsloven – på viktige sider som har til hensikt å forebygge korrupsjon og korrupsjonskulturer.

Vi ser at høyrepartiene vil privatisere stadig mer av det som går på lov og orden. Ikke fordi at høyrepartiene har noe ønske om bedre soningsforhold, rehabilitering, eller forebygging. Høyrepartienes mål er trolig å gi private et tykt sugerør inn i statskassen, og fordi at privat kan ”lov og rett” lettere kjøpes for penger. Det være seg enten gjennom korrupsjonskulturer (eksempelvis brorskapsordener hvor enkelte tar vare på hverandre), eller gjennom korrupsjon.

I praksis viser det seg EU er blitt et politisk system for fri flyt av kriminalitet – som kanskje er mer synlig en de fire frihetene (fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft). Så ille – at Danmark har gått til det skritt å gjeninnføre grensekontroller – i strid med EUs offisielle politikk.

For noen få år tilbake fremkom det i nyhetene at majoriteten i vekterselskapene ikke hadde rent rulleblad – det viser en side ved privatisering av lov og rett.

I siste nummer av bladet ”Aktuell sikkerhet” fremgikk det et intervju med en tidligere kriminell. Vedkommende hevder å ha betalt kr 100 000.- for ”kjøpe seg friperiode” til å foreta et ran av en bank. Vedkommende hevder videre at flere kriminelle kjøper seg innsideinformasjon av vektere. Dersom de opplysningene stemmer – viser det at lov og orden kan kjøpes for penger – også i Norge.

Den 08.07 fremgikk det en vekter (utro tjener) i vaktselskapet Nokas ble filmet, og tatt med 54 kostbare mobiltelefoner fra firmaet Telefast i Sandefjord. I disse dager er vaktselskapet Nokas dømt til å betale over to millioner kroner for å ha hatt den utro tjeneren i sitt virke. De ansatte i Telefast ble først satt under mistanke – med det store ubehaget det medførte. 521 mobil telefoner skal angivelig ha blitt borte gjennom denne uredelige vekteren.
Nå har vekterselskapet Nokas bestemt seg for å anke dommen til Agder lagmannsrett – og med den lave rettssikkerheten som råder i den retten, skal det bli interessant å se hva utfallet blir på den saken.

Oslo kommune har tatt til orde for å få et eget ”bypoliti”. Det er ikke sagt noe om hvordan et eventuelt slik politi skal organiseres, men det kan ikke være tvil om at en eventuell slik etablering vil bidra til å undergrave det lov- og rettssystemet vi har i dag – som er under en landsdekkende demokratisk styring og kontroll! Slike tanker er høyst betenkelig! Det kan virke som – jf høyrepartienes tankesett - at skattepenger for en hver pris ikke må komme til anvendelse til trygder, stønader, helse og omsorg osv for de som trenger det mest, men i lommene til rike spekulanter.

Private vaktselskapers mørke side, kom for alvor til uttrykk i tilknytning til Black Water (USA), som ble hyret inn til krigsoperasjoner i Irak og Afghanistan. Black Water lagde et slags privat lov og orden system, hvor det hevdes at det var nok å eie ei klokke når man ble anholdt, så kunne man havne på Guantànamo-basen uten ved lov og dom – til tortur.

Nå ser vi at Høyre vil privatisere analyser av DNA-prøver. Et høyst tvilsomt eksperiment! Intet bevis er lettere å manipulere med enn nettopp DNA-bevis. Slik kan ikke overlates til private!

Tiden er kommet da man bør kreve en grundig konsekvensanalyse av hva man risikerer ved å privatisere lov og orden! Det bør være et minimumskrav før dette propagandamaskineriet til høyrepartiene (Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre) fortsetter med sin privatiseringsiver!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar