tirsdag 5. juli 2011

Markedsliberalistene skaper økonomisk kaos!

Det meddeles i dag at USAs statskasse tom om én måned, dvs 2 august.

Om ikke forhandlingene mellom Demokratene og Republikanerne, om en heving av USAs gjeldstak kommer i havn om å øke USAs gjeldstak, vil det offentlige måtte holde tilbake pensjonsutbetalinger og lønn til offentlig ansatte for å unngå mislighold av statlige lån, heter det. I praksis betyr det at de fattigste må betale for en feilslått politikk!

USAs gjeldstak er satt til 14.294 milliarder dollar, dvs 76.926 milliarder norske kroner. Et nivå som allerede er overskredet.

Dette er konsekvensene av at det føres en markedsliberalistisk/ nyliberalistisk politikk – hvor demokratisk styring, kontroll og revisjon erstattes med kapitalmakt – i betydningen fordelingskrise! Dvs ”blårussens politikk”.

Først skapte markedsliberalistene/ nyliberalistene finanskrisene! I disse dager er de i ferd med å skape sosiale og politiske kriser rundt om i verden – gjennom å kreve at arbeidstakere og de som er avhengig av samfunnets støtteordninger må betale prisen for sin feilslåtte politikk– og for å få orden på statsgjelden (redde sin egen rikdom). Det eneste markedsliberalistene/ nyliberalistene har evnet å få til – er ikke annet enn en fordelingskrise!!! En fordelingskrise som ikke gjelder finanseliten.

I USA eier 1 % av den rikeste befolkningen like mye som 90 % av befolkningen – som eier minst! Det forteller om hvilken enorm skjevdeling av rikdom og verdier som USA er kommet opp i! Og det forteller om hvor galt det var/ er av markedsliberalistene å prioritere skattelettelser til de aller rikeste fremfor å fordele gjennom skattesystemet.

Legger man til grunn statistikken fra World Wealth report (“WWR”), sommeren 2010 dokumenterte at "de rike blir rikere igjen” – så blir markedsliberalistene/ nyliberalistene skjermet fra finanskrisene. Jf WWR, har antall dollarmillionærer vokst med 17,1 % i 2009, og dollarmillionærenes formuer økte med ca 18,9 % i samme periode. Dollarmillionærene i Asia økte sine formuer med hele 30,9 % osv osv – fremgår det i den samme rapporten.

Det betyr at finanseliten/markedsliberalistene i dag har så stor makt over politikere og politikken (og dermed demokratiet), at de unngår å bli rammet av de krisene de selv har skapt.

Det paradoksale er at - dersom man legger meningsmålinger/ gallupene til grunn i Norge – så vil om lag 50 % av norske velgere ha enda mer/ verre slik feilslått markedsliberalistisk / nyliberalistisk politikk innført i Norge, gjennom at de sympatiserer med Fremskrittspartiet og Høyre!

Dagens utfordring ligger i å få gjenskapt en solidarisk sosialdemokratisk politikk – dsv en fordelingspolitikk som tjener fellesskapet og samfunnet!!! Vi må sørge for å velge politikere som evener å gjenvinne makt og tillit! For alternativet er økonomisk kaos, og sosiale og politiske kriser! Det har USA og EU - til overmål - klart dokumnetert og bevist!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar