fredag 22. juli 2011

Statsgjeld og skattelette

Statsminister Jens Stoltenberg kommenterte den pågående finanskrisen i flere land i EU-området, og hvor statsgjeld er et av de største problemene. Stoltenberg kommenterte videre hvor feil politikk det er å innføre skattelettelser i nasjoner som etter hvert har fått stor statsgjeld. På dette punktet har Jens Stoltenberg helt rett!

Fremskrittspartiets nestleder, Per Arne Olsen, kommenterte – ikke uventet – denne påstanden, og hvor han uttrykte noe i retning av at disse gjeldsutsatte statene burde gitt ennå mer skattelette, for det ville ”gitt ennå flere arbeidsplasser” (underforstått mindre statsgjeld).

Dersom påstanden til Fremskrittspartiets nesteleder, Per Arne Olsen hadde vært korrekte – hvordan kan det da ha seg at for eksempel USA er så høy? Det samme gjelder mange andre EU-land som har gjennomført skattelette. Og hvordan kan det ha seg at stater som har gjennomført skattelettelser ofte har høy statsgjeld? Mens Norge – som har et relativt høyt skattenivå – har meget lav arbeidsledighet (blant de laveste i verden), og fremstilles som et land med ”pæeng på bok”. Kan det ha en sammenheng med at en sterk offentlig sektor generer arbeidsplasser og verdiskapning, samt et mer tidsriktig skattenivå?

Det viser at Fremskrittspartiets Per Arne Olsen påstand stemmer dårlig, og egentlig burde vel TV-repporteren vurdert å benyttet ”vær varsom plakaten” mot dette innslaget. På en annen side er det greit å få standfestet hvor langt unna virkeligheten Fremskrittspartiets politikk faktisk står!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar