fredag 22. juli 2011

Feil parti for majoriteten av "svenskehandlerne"?

Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH), som er en arbeidsgiverorganisasjon, har gjennomført en undersøkelse som viser at ”den typiske harryhandleren er ung, har lav utdanning, tjener lite, røyker og stemmer på Fremskrittspartiet. Rapporten slår fast at sjansen for at du har harryhandlet øker hvis du er under 30 år, bosatt på Østlandet og stemmer Fremskrittspartiet. Sjansen for at du er harryhandler øker ytterligere hvis du har lav utdanning og tilsvarende lav lønn” (sitat fra Aftenposten).

Gitt at lave lønninger er en medvirkende faktor til ”svenskehandel”, kan det være grunn for å se litt nærmere på hva Fremskrittspartiet står for politisk.

Fremskrittspartiet er imot landsomfattende tariffavtaler. Fremskrittspartiet var for innføring av EUs tjenestedirektiv. Fremskrittspartiet har i sitt partiprogram gått kraftig til angrep på LO – dvs fagorganisasjonen som organiserer flest av de utdanningsgruppene med lav utdanning og lønn. Fremskrittspartiet har programfestet at de vil svekke LOs posisjon i samfunnet. Summen av disse faktorene bør tilsi at Fremskrittspartiet er feil parti for disse ”svenskehandlerne” – fordi Fremskrittspartiet fører enn politikk hvor disse gruppene vil komme enda dårligere ut en de gjør i dag ut fra ovennevnte.

EUs tjenestedirektiv har medført at mange arbeidstakere i EU-land har fått halvert sin lønnsinntekt – spesielt innenfor konkurranseutsatt tjenestesektoren. Frykten for betydelig lønnsnedgang for Postansatte, var en viktig årsak til kampen mot – og dermed de rød-grønnes nei - til innføring av EUs postdirektiv (et vedtak som Høyre/ Fremskrittspartiet vil reversere om de får makt).
I dag bruker eksempelvis Tyskland 90 mrd kroner av statsbudsjettet til stønader til arbeidstakere som ikke lengre har en lønn som er til å leve av – og må derfor ha statstilskudd for å makte kostnadene knyttet til livsopphold. Det er denne utviklingen som ikke er ønskelig at blir innført i Norge.

Virkningen av innføringen av EUs tjenestedirektiv avsløres etter hvert også i Norge. I dagens Aftenposten (22.07) fremgår det at stuepikene ved Best Western Kampen hotell i Oslo får kr 41 pr time, og må jobbe syv dager i uken. Er det virkelig noen som ønsker en utvikling av et slikt arbeidsliv i Norge?

Den eneste arbeidstakerorganisasjonen som kjemper mot slik sosial dumping er LO. Det er trolig en av årsakene til Fremskrittspartiet vil svekke LO – Fremskrittspartiet vil allmenngjøre ”Adecco-tilstander” (sosial dumping) i norsk arbeidsliv.
Fremvekst av nye underklasser, og fjerning av viktige lønns- og arbeidsvilkår (herunder stillingsvernet) for arbeidstakere, er av de sakene som står øverst på dagsorden til både Høyre og Fremskrittspartiet (og hvor Venstre og Kristelig folkeparti i all hovedsak støtter en slik politikk).

Jo, mer vi nordmenn ”svenskehandler”, eller kjøper tjenester i virksomheter som driver med sosial dumping, jo mer øker presset på lønns- og arbeidsvilkårene ovenfor norske arbeidstakere på dagens tariffavtaler. En utvikling som også kan få konsekvenser for fremtidige pensjoner for angjeldende arbeidstakere. Dersom forannevnte utvikling blir en realitet – kan det få negative ringvirkninger mot alle velferdsordningene våre. Lavere lønninger genererer som kjent lavere skatteinngang og har virkninger på de offentlige utgiftene. Sosial dumping er på denne måten et kraftig angrep på velferdsordningene vi har i Norge.
(Det er selvsagt hyggelig for våre naboer at vår handel gir økt sysselsetting for dem - min bekymring går på lønnsnivået i hele EU/ EØS-området).

Vårt velferdssamfunn er avhengig av full sysselsetting, gode lønns- og arbeidsvilkår for alle, og en skatteinngang som er bærer velferdsordningenes kostnader. Derfor er full sysselsetting jobb nr 1 for LO.

Så min påstand er at Fremskrittspartiet et feil parti for majoriteten av svenskehandlerne dersom målet er økonomisk utvikling i tråd med levekostnadene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar