søndag 17. juli 2011

Hva skjer med euroen og "utenforlandet" nå?

Situasjonen – spesielt i Hellas, Italia, Spania og Portugal – har gjort at statsledere i Europa går fra krisemøte til krisemøte. Årsaken er at systemet med felles mynt i EU – euroen – er i ferd med å kollapse. Det kan få store konsekvenser for mange banker.

EU har gjennomført en såkalt ”stresstest” på en del banker i EU/ EØS-området. Det viser seg at 8 banker står i fare for å kollapse, mens 16 andre banker er kommet i en såkalt faresone.

Men hvor er Høyre, markedsliberalistene og ja til EU-tilhengerne i disse dager? De prediket med store bokstaver for noen år tilbake at Norge også måtte knytte seg til euroen. Det å være ”utenfor-landet” kunne få store konsekvenser ble det hevdet, og hvor vi kunne tape mye ved å stå utenfor. Vi ble fortalt at euroen skulle ble en styrende global myntenhet, den skulle gi oss stabilitet i økonomien, og det skulle bli enklere å reise på tvers av landegrenser.

Vi må nok en gang fastslå at folket i Norge, men også folket i flere andre EU-land har bedre forstand – og har større fremsynthet enn markedsliberalistene (spekulantene), som har valgt å stå utenfor eurosonen!
Men vil Høyre og høyrepartiene, markedsliberalistene og ja til EU-tilhengerne innrømme det?

Det som er synd er at dersom euroen faller - får det konsekvenser for Norge også. Island, USA og mange EU-land betaler i dag dyrt for at "blårussen" fikk slippe til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar