fredag 29. juli 2011

Endre holdninger (politikk) eller endre retorikk?

Enkelte i Fremskrittspartiet har begynt å sette søkelyset på egen innvandringspolitikk – det er bra. Ser i nyhetene i dag (29.07) at Mandals ordfører Alf Gottfred Møll fra Fremskrittspartiet mener partiet må ta et oppgjør med sin egen retorikk i innvandringsdebatten.

Torsdag (28.07) - gikk Askøys Fremskrittspartiordfører Knut Hanselmann ut i Bergens Tidende - og ba sine partifeller ta et oppgjør med seg selv om måten de diskuterer på i innvandringsdebatter. Språkbruken må bli helt annerledes og mer saklig, sa Knut Hanselmann.

Etter mitt syn er holdningene i Fremskrittspartiets politikk som er feil! Fremskrittspartiet må erkjenne at vår del av verden er blitt et multikulturelt samfunn – det betyr at man må tilrettelegge politikken og samfunnspolitikken der etter. Min opplevelse er at Fremskrittspartiet ofte forsøker å fremstille virkeligheten – dvs en debattform - som bærer preg av at de snakker om ”dem” og ”vi”.

For å illustrere det - videreformidler jeg et sitat som Magnus Engen Marsdal skrev nylig angående Carl I. Hagens advarsel mot ”islamiseringen” av Europa, som ”fundamentalistene” står bak;

”… de har, på lik linje med Hitler, klarlagt for lenge siden at den langsiktige planen og det langsiktige målet er å islamisere verden. De er på god vei. De er kommet langt inn i Afrika. De er på god vei nå i Europa. Og da må vi kunne begynne å ta til motmæle!”.

Videre skrev Christian Tybring-Gjedde i Oslo Fremskrittsparti i Aftenposten nylig at Arbeiderpartiets innvandringspolitikk ”iver landet vårt i filler” og ”dolker vår egen kultur i ryggen”.

Slike utsagn vitner ikke om at brobygging toleranse og samhold har høyeste prioritet.

Det er forståelig at Fremskrittspartiet i disse dager har fått et dilemma – de vil gjerne beholde velgerne som stemmer på Fremskrittspartiet pga av partiets holdninger til integrerings- og mangfoldpolitikken, samtidig som de ønsker å distansere seg fra den samme politikken etter terroranslaget 22.07.2011.

Det er min påstand at ”holdningene (grunnholdningene)” endrer seg ikke i Fremskrittspartiets politikk om man forkler holdningene i nye ”innpakkede/ filtrerte” ord og uttrykk. Utfordringen til Fremskrittspartiet ligger i å endre holdningene og politikken sin – for da faller retorikken på plass av seg selv. Da blir det bedre samsvar mellom ”liv og lære”.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar