fredag 15. juli 2011

George W. Bush kan bli etterforsket for tortur

Aftenposten.no meddeler at Human Rights Watch vil etterforske Bush for bruk av tortur. Human Rights Watch mener at ansvaret for USAs bruk av tortur av terrormistenkte ligger hos eks-president George W. Bush.

Aftenposten skriver videre, sitat;
Human Rights Watch mener nylig frigitte dokumenter viser at tidligere president George W. Bush må etterforskes for tortur.

Også tidligere vise-president Dick Cheney, forsvarsminister Donald Rumsfeld og CIA-sjef George Tenet bør svare på anklagene i en amerikansk rettssak.

Det har vært flere anklager om at den forrige administrasjonen i USA tillot, og rettferdiggjorde, tortur. President George W. Bush har også innrømmet at han ga klarsignal til omstridte torturmetoder.

Men dette er første gangen den anerkjente menneskerettighetsgruppen
Human Rights Watch konkluderer at USA nå bør iverksette etterforskning av blant annet Bush.

Bakgrunnen er bruk av tortur og mishandling av fanger, CIAs hemmelige fengsler og praksisen med å sende fanger til andre land der de ble utsatt for misbruk.
Sitat slutt.

Det er godt at rettferdigheten går fremover, og det er på tide at det skjer. Vi husker jo straks invaderte Irak, ba George W, Bush om immunitet mot amerikanske borgere mot hva de foretok seg internasjonalt i kampen mot terror. Denne ”cowboyen” av en president har levd i den tro at han kunne sette internasjonal lov og rett til side.

Tidligere år var Bush invitert til å holde et foredrag i Sveits, men trakk seg, da han skjønte at det kunne få konsekvenser om han forlot hjemlandet.
George W. Bush igangsatte krigen mot Irak, ved å fabrikkere uriktige bevis - med påstand om produksjon av masseødeleggelsesvåpen, og ved å føre FN bak lyset for å få aksept for å gå til krig mot Irak, samt at han invaderte Afghanistan i strid med folkeretten.

Det er å håpe at president Barack Obama ikke legger hindringer i veien for en slik etterforskning. President Barack Obama har arvet galskapen av sin forgjenger – og kan fort havne i samme utføre om han ikke reverserer hva forgjengeren Bush stelte i stand.

George W. Bush bør også bli konfrontert med sin økonomiske politikk – parallelt med at han sto ansvarlig for to kriger. USA har havnet i et ufattelig økonomisk uføre – takket være markedsliberalismen – etter modell fra Reaganismen (tidligere president Ronald Reagan).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar