lørdag 26. september 2009

En viktig erkjennelse fra Erna Solberg!

I tilknytning til Riksrevisjonen knusende dom om virkningene av markedsliberalismen (New Public Management) og konsekvensene av dereguleringen av Statens vegvesen, kom det en viktig erkjennelse fra Erna Solberg, Høyres leder!
Erna Solberg uttalte på ”Redaksjon 21” (NRK) 24.09. noe slikt som at ”kontrollrutinene på anbudskontraktene er for dårlige” og at det er årsaken til dårlig veivedlikehold, strøing og brøyting.

Det er grunn til å minne at det var Bondevik II-regjeringen – med støtte fra Fremskrittspartiet – som i 2003 deregulerte systemet i Statens vegvesen og dermed står ansvarlig for den utviklingen som Riksrevisjonen nå har avslørt. Det var også Bondevik II-regjeringen – med støtte fra Fremskrittspartiet – som samtidig har ansvaret for de (manglende) kontrollrutinene som ble etablert den gangen! Erna Solberg var en del av den regjeringen! Erna Solberg er med andre ord medansvarlig for at Bondevik II-regjeringen ikke leverte gode nok kontrollrutiner!
Privatisering av offentlig virksomhet og bruk av anbud – med innføring av systematisk politisk initiert sosial dumping av arbeidstakernes lønns – og arbeidsvilkår var langt mer viktigere for Bondevik II-regjeringen/ Fremskrittspartiet, enn hensynet til kontrollrutiner og kompetanse på anbudskontraktene, samt hensynet til trafikksikkerhet og tilsyn/ kontroll på hvordan skattebetalernes penger blir brukt.

I samme program (Redaksjon 21 24.09) gikk Erna Solberg ennå lengre, og hyllet ordningen med offentlig privat samarbeid (OPS). OPS er en form for avbetalingssystem, hvor private finansierer og bygger veier (infrastruktur), og står for vedlikehold av veiene et visst antall år. Dette er den dyreste form for veibygging det er mulig å få til, og hvor det ofte oppstår med enda mer bruk av anbud gjennom bruk av underleverandører. OPS er et system som kan sammenlignes med når vi som vanlig forbruker handler på avbetaling – dvs det er kostbart system, og man blir bundet av å måtte betale avbetalingsrater over lang tid.

Erna Solbergs viktige erkjennelse viser at offentlig infrastruktur er best tjent med å ligge under forvaltningen, med politisk demokratisk styring, kontroll og revisjon. Riksrevisjonens rapport er en viktig erkjennelse på at markedsliberalisme og deregulering av Statens vegvesen ikke er løsningen på fellesskapets samferdselsutfordringer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar