lørdag 19. september 2009

Om Venstres holdninger i arbeidstakerspørsmål

Hvorfor gikk det så galt for partiet Venstre ved årets Stortingsvalget i år? I tiden som kommer vil det nok komme mange analyser og forklaringer. Ved en nærmere gjennomgang, viser det seg at Venstre har utviklet seg til å bli et arbeiderfiendtlig parti, som på arbeidstakerspørsmål ligger helt på likelinje med Fremskrittspartiet.
Det er trolig også en forklaring på tilbakegangen. Lars Sponheim hadde åpenbart en drøm om å bli Siv Jensens/ Fremskrittspartiets Venstrehånd i arbeidet med å svekke arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår – og kjempe mot arbeidstakernes viktigste kampsaker.

LO stilte alle de politiske partiene 41 spørsmål, basert på de viktigste sakene som LOs medlemmer var opptatt av foran årets Stortingsvalg. Av de 13 viktigste sakene for LO-medlemmene, viser en gjennomgang at Venstre støtter ikke 11 av disse sakene, svarte ikke på et av spørsmålene, og var bare enig i et av spørsmålene.
Det har selvsagt arbeidstakere, eller ”lønnsmottakere” som Venstrefolk gjerne kaller det – oppdaget, og tatt hensyn til ved sin stemmegivning.

La oss se på disse 13 sakene:

1, Venstre støtter ikke;
Arbeid til alle/ lovfetet rett til heltidsstilling

2, Venstre støtter ikke;
Ingen svekkelse av sykelønnsordningen

3, Venstre støtter ikke;
Ingen konkurranseutsetting, anbud og privatisering av offentlig virksomhet

4, Venstre støtter ikke;
Nei til sosial dumping/ at ordningen med solidaransvar videreutvikles

5, Venstre støtter ikke;
Innsynsrett for tillitsvalgte i forbindelse med allmenngjøring av lov og avtaleverk
6, Venstre støtter ikke;
At ordningen med midlertidige ansettelser strammes inn

7, Venstre støtter ikke;
Ingen begrensninger i streikeretten

9, Venstre støtter ikke;
Etter- og videreutdanning og videreutvikling av denne, og at det etableres en ordning med kompetansetillitsvalgte

10, Venstre støtter ikke;
Ordningen med livslang læring/ at retten til lærlingerplasser og opplæringsplasser lovfestes etter videregående kurs trinn II

12, Venstre støtter ikke;
Gode pensjonsordninger/ at det garanteres for en statlig medvirkning til den tariffestede ordningen med avtalefester pensjon (AFP)

13, Venstre støtter ikke;
Utdanning/ at den offentlige skolen styrkes ved at privatskoletilbudet ikke økes

8, Venstre svarte ikke på spørsmålet:
At politikerne brukes statlig eierskap som et aktivt virkemiddel i næringspolitikken

11, dette punktet var det eneste punktet av 13 som Venstre støttet LO på;
Likestilling/ Utvikle ordningen med foreldrepermisjon/ og at far gis full selvstendig opptjeningsrett til foreldrepermisjon/foreldrepenger

Svare viser helt klart at Venstre er ikke lengre et sentrumsparti i spørsmål som angår arbeidstakere (eller ”lønnsmottakere” som Venstrefolk pleier å si). Venstre er blitt et markedsliberalistisk parti på like linje med Fremskrittspartiet!
Heldigvis var den ekstreme, uansvarlige og usammenhengende økonomiske politikken til Fremskrittspartiet med på å hindre at Venstre kunne bli med i en regjering som inkluderte Fremskrittspartiet.

Summen av ovenfor nevnte faktorer, og rot på borgerlig side, vil sikre norske arbeidstakere langt tryggere og bedre lønns- og arbeidsvilkår enn om vi hadde fått et borgerlig flertall!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar