onsdag 2. september 2009

For arbeidstakernes rettigheter er valgresultatet avgjørende!

Forskjellen mellom Høyre/Fremskrittspartiet og de rød-grønne!

Er du opptatt av hvordan du har det på jobb? At du har trygge gode ansettelsesavtaler, et godt arbeidsmiljø, og ei lønn som er til å leve av?
Da kan det være nyttig å sette seg inn i hva årets Stortingsvalg faktisk handler om!

I disse dager går Erna Solberg, høyres leder, og erklærer krig mot LO - Norges største demokratiske organisasjon! Erna sier at hun vil ”ta makten fra LO”. Da er det åpenbart at hun vil arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår til livs.

Siv Jensen følte seg smigret når hun tidligere i år ble omtalt som Norges svar på Englands tidligere statsminister – Margareth Thatcher. Fjerning av arbeidstidskapitelet – eller ”fleksibilitet” (slik at du kan bli satt til å jobbe 13 timer pr dag, 60 timer pr uke – kan bli en realitet), innføring av ordninger med permanente midlertidig ansettelser kan bli en realitet, samt at vi kan vente en oppmyking av stillingsvernet i Arbeidsmiljøloven.

Hva var det velgerne sa ja til i England i sin tid – dvs da Margareth Thatcher stilte til valg. ”La hun få prøve seg” var det mange velgere som mente. Det samme er det mange som mener i Norge om dagen også i forhold til Fremskrittspartiet – ”la de få prøve seg”. Men det kan være et forsøkseksperiment med fatale konesekvenser for norske arbeidstakere!

Hva var det Margareth Thatcher gjorde i England i sin regjeringsperiode – og som er til felles med holdningene og det som står i partiprogrammene til Høyre Fremskrittspartiet i dag?
Fremskrittspartiet og Høyre vil endre lovgivningen som regulerer partsforholdet i arbeidslivet, det vil si – de vil endre lovene til fordel for arbeidsgiverne – og med tilsvarende til ulempe for arbeidstakerne.

I England i dag (etter Margareth Thatcher-perioden), kan eksempelvis en arbeidstaker bli usakelig oppsagt av arbeidsgiver. Går arbeidstakeren til retten – og at på til vinner rettssaken – er arbeidsgiver ikke forpliktet til å ta tilbake vedkommende i arbeid. Det som var av stillingsvernet er fjernet!

I England, er det opp til arbeidsgiveren å bestemme hvorvidt en arbeidstaker får ferie eller ikke – tilsvarende om man har rett til ha fritid eller ikke (arbeidstidsreguleringer er fjernet). En hotellansatt berettet at vedkommende normalt arbeidet til alle døgnets tider, og at vedkommende ikke hadde hatt ferie på 7 år, noe han ønsket. Arbeidsgiveren gav klar beskjed: Du må gjerne ta ferie, men når du kommer tilbake er den annen som har overtatt jobben din – for det er mange arbeidsledige som vil ha jobb. Slike arbeidsforhold kaller Høyre og Fremskrittspartiet for ”fleksibilitet” i arbeidslivet – og vil innføre tilsvarende i Norge!

En tillitsvalgt i Yorkshire beretter fra en virksomhet med rundt 800 ansatte; Vi som er fast ansatt, dvs ca 10 % av arbeidsstokken, har greie lønns- og arbeidsvilkår. Men de som har begynt i arbeid etter at Thatcher hadde endret lovene, har det ikke så greit. 90 % av de ansatte er innleid arbeidskraft på midlertidige ansettelser, og blir avlønnet etter lovbestemt minstelønn, og er i prinsippet mer eller mindre rettsløs i arbeidslivet. Disse arbeidstakerne vet aldri om seks-måneders-kontraktene vil bli fornyet neste gang (når kontrakten løper ut). Arbeidsgiverne ser på det som grei måte å drive utstøting av arbeidstakere på. Fremskrittspartiet og Høyre har programfestet at de vil ha mer bruk av ”midlertidig ansatte”, dvs – slik vi Høyre og Fremskrittspartiet utvikle arbeidslivet i Norge – midletidig ansettelser anses for H/Frp til å være fremtidens arbeidsmarked. Eller som Fremskrittspartiet sier det: ”Dersom en lov er til hinder for Fremskrittspartiets politikk, så endrer vil loven”.

Kun velgerne i Norge kan hindre en slik utvikling – ved å stemme nei til Høyrepartiene ved årets Stortingsvalg!

Fremskrittspartiet vil avskaffe landsdekkende tariffavtaler. I andre land hvor man ikke har landsdekkende tariffavtaler, opplever vi at myndighetene har vært nødt til å gå inn å lovregulere en garantert minstelønn. I USA, er det mange som går på mistelønnsavtaler, og hvor mange familier må ha to-tre jobber for å holde ”hodet over vann” økonomisk. Slike tilstander kan vi få i Norge også, dersom Høyre og Fremskrittspartiet lykkes med å vingeklippe LOs makt og fjerne landsdekkende tariffavtaler.

Vi må huske på at dersom vil får en Høyre/ Fremskrittspartiregjering – så vil det bli den mest mørkeblå høyredominerte regjeringen som Norge noen gang har hatt!
Derfor er holdningen med at ”det kan ikke være så farlig om Fremskrittspartiet får prøve seg” en livsfarlig politikk – og må forhindres. På bare 100 dager kan vil oppleve at alle de rettighetene som arbeidstakerne har fremforhandlet i fellesskap opp gjennom tidene - blir strøket med et pennestrøk. Ny lovforslag ligger i skuffen og venter – de som Bondevik II-regjeringen/Fremskrittspartiet vedtok – men som de rød-grønne reverserte!

Arbeidstakerne trenger en regjering som lytter til - og jobber for arbeidstakernes interesser – ikke ei regjering som jobber mot oss og mot våre rettigheter!
Derfor:

Vern om lovbestemt beskyttelse av fritiden, retten til fast stilling, rett til heltid – med deltid som en mulighet, retten til å ha et stillingsvern mv.

Det gjør du best med å stemme rød-grønt ved årets Stortingsvalg– dvs at da stemmer du over retten til ”tryggere jobb og et bedre arbeidsmiljø (LO Stat sitt slagord).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar