søndag 6. september 2009

Mer velferd - nei til privatisering!

Velferdssystemet og ytelsene på disse er viktig for de fleste nordmenn! Velferdssystemet sikrer fordeling, støtteordninger når vi blir syke og/ eller eldre, gratis skolegang og utbygging av infrastruktur mv mv

Dette spørsmålet var så viktig blant LO-medlemmene, at det ble et av 41 spørsmål som LO stilte til de politiske partiene til besvarelse.

Den beste måten i sikre gode velferdstjenester på, er at disse skjer i regi av det offentlige – dvs. under demokratisk politisk styring, kontroll og revisjon.

Erfaringer fra vårt naboland Sverige, viser at eksempelvis privatisering av eldreomsorg ikke har gitt brukerne noe kvalitativt bedre og billigere omsorg – slik som høyrepartiene forespeilte velgerne foran valget i 2006. Nei, i stedet berettes det om konkurser, eldre som ikke får oppfylt det de skal ha etter anbudspapirene, manglende medisinsk oppfølging (koster for mye), og om private som sender regner til kommunen for omsorg for personer som for lenge siden er avgått med døden osv osv. Slike besettelser viser at omsorgstjenester trenger offentlige godkjenninger og tilsyn!

De svenske kommunene blir stadig fattigere, fordi statsminister Fredrik Langfeldt prioriterer skattelette fremfor økonomiske overføringer til kommunene. Det betyr at anbudskontraktene får dårligere og dårligere innhold fordi kommunene ikke lenger har økonomi til de kvalitativt beste omsorgstilbudene – slik de i utgangspunktet har ansvaret for. Men det er slik i Sverige – som ellers, er lommeboka tom – så er den tom (Skattelettelser ble ansett som viktigere enn det å gi god offentlig omsorg til de som trenger det).

Høyrepartiene i Norge har samme politikken som Sverige som sin agenda. De vil privatisere, gi skattelette (antydet til mellom 30 og 50 mrd kr), og Fremskrittspartiet vil i tillegg selge ut virksomheter som i dag gir staten ca 17,4 mrd kroner i utbytte osv osv. Dette vil helt klart svekke den offentlige økonomien – slik at stat og kommuner vil måtte bygge ned velferden sett i forhold til dagens nivå.

Svarene fra de politiske partiene, viser at Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre – viser at de vil privatisere velferden. Det betyr at de går i samme retning som Sverige – dvs å privatisere og bygge ned velferden.

Mens partiene Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk venstreparti (SV), Senterpartiet (SP), Rødt, og Miljøpartiet de grønne (MDG) støtter LO sitt krav om ”ingen konkurranseutsetting, anbud og privatisering av offentlig virksomhet”.
Kristelig folkeparti (Krf) ønsker ikke privatisering av området helse- og omsorgstjenester.

Spørsmålet LO stilte til de politiske partiene var: ”Vil partiet si nei til konkurranseutsetting, anbud og privatisering av offentlige velferdstjenester”.

Når LO stilte dette spørsmålet, så har det også sammenheng med at private ofte tilbyr langt dårligere lønns- og arbeidsvilkår for sine ansatte, spesielt hva angår pensjonsrettigheter. I de tilfeller hvor velferdstilbud privatiseres fra offentlig til privat – så handler det med andre ord om offentlig sosial dumping.

Ønsker du ”mer velferd” – handler det om å si ”nei til privatisering”!
Hjelp dine fagforeningskolleger og stem på de partiene som sier nei til slik privatisering, dvs partiene Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk venstreparti (SV), Senterpartiet (SP), Rødt, og Miljøpartiet de grønne (MDG), og hvor
Kristelig folkeparti (Krf) ikke ønsker privatisering på punktet ”helse- og omsorgstjenester”.

Godt valg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar