søndag 6. september 2009

Sykelønnsordningen må beholdes!

For norske arbeidstakere er det viktig å opprettholde dagens sykelønnsordning i de neste fire årene (2009 – 2013), og det samme gjelder avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

LO-medlemmene fant dette spørsmålet så viktig, at det kom på listen over 41 spørsmål som LO sendte de politiske partiene til besvarelse. Spørsmålet om hvordan de politiske partiene vil stille seg til dagens sykelønnsordning ble formulert slik;
- Vil partiet beholde dagens sykelønnsordning uendret?
En gjennomgang av svarene, viser at Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre vil åpne for å gjøre endringer i dagens sykelønnsordning fordi de mener at sykefraværet og kostnadene med den er for høye.

I prinsippet er Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre åpne for en videreføring av IA-avtalen i en eller annen form også etter 2009 (da dagens IA-avtale utløper og eventuelt må fornyes). Men det tyder på at nevnte partier (H, Krf og V) vil stramme inn på dagens ordninger. Fremskrittspartiet skriver at de var imot å gjøre endringer i IA-avtalen i 2006 – men skriver intet om hva de vil gjøre med IA-avtalen etter avtalens utløp i 2009.

Partiene Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Senterpartiet, Miljøpartiet de grønne og Rødt – skriver i svarene til LO at de vil beholde dagens sykelønnsordning.

Det er grunn til å se litt nærmere på Fremskrittspartiets svar til LO fordi det skaper rom for en dobbeltkommunikasjon – som ikke er uvanlig fenomen fra den kanten. En debattant – som representerer Fremskrittspartiet - er freidig nok til å hevde at, sitat; ”LO hevder i sin brosjyre at vi ikke vil opprettholde sykelønnsordningen. Det er løgn. Har du svar på hvorfor LO sier dette? Frp ville til og med utvide den…(sykelønnsordningen)”.

Det er ikke det som står i Fremskrittspartiets tilsvar til LO!
Svaret som ble gitt fra Fremskrittspartiet til LO er som følger, sitat: ”Fremskrittspartiet sto i første rekke for å forsvare IA-avtalen da regjeringen sommeren 2006 ensidig ville endre denne uten å involvere verken LO eller NHO. I likhet med de øvrige partier mener FrP at sykefraværet i Norge er altfor høyt. Det er viktig med tiltak som kan begrense fraværet, men det er også viktig at partene i arbeidslivet medvirker til dette”.Det Fremskrittspartiet gjør er å henvise til historien (2006), ikke hva de vil gjøre med IA-avtalen når den går ut i løpet av 2009. Vil de stemme for å fornye den – det sier de ingenting om! Fremskrittspartiet skriver at de vil “begrense” sykefraværet – og oppskriften vet vi jo fra tidligere behandling av sykelønnsordningen fra Fremskrittspartiet – dvs gjennom innføring av karensdager.
Man kan i hvert fall fastslå at Fremskrittspartiet vil ”endre” på eksisterende sykelønnsordning for ”å begrense fraværet” – det opplever jeg som det motsatte av “styrke/utvide”.
I Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre tror man visst at folk blir friske bare de får mindre penger!

For kort tid tilbake snakket jeg med en bussjåfør i 40-50-årene som uttrykte seg omtrent slik;
”Tidligere har jeg vært skeptisk til de høye skattene og avgiftene vi har her i Norge. Det var jeg helt til jeg ble alvorlig syk, og sykmeldt for første gang i hele mitt liv. Jeg måtte gjennom en operasjon, med påfølgende opptrening etterpå og var borte fra jobben i 5 – 6 måneder. For det første – for en flott service jeg fikk innen helse- og rehabiliteringsvesenet. Med hus, gjeld og familie slapp jeg unna alle økonomiske bekymringer – takket være det flotte velferdstilbudet som staten har, og jeg ble frisk. Jeg kommer aldri til å klage på skatten mer – alle kan før eller siden komme til å trenge de tilbudene som velferdsstaten yter”.

Er du opptatt av å beholde dagens sykelønnsordning og dagens IA-avtale – på dagens nivå, da er det disse partiene du kan stole på:
Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti, Senterpartiet, Miljøpartiet de grønne, og Rødt!
Godt valg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar