søndag 28. februar 2010

11,5 millioner i utbytte på privat barnevern

I utgangspunktet er det en stor skam at barn som står svakt blir satt ut på anbud igjen – og ikke er et offentlig ansvar!

I tidligere tider – det man gjerne kaller for ”gamle dager” – ble barnevernsbarn solgt på anbud (auksjon) til den, eller de, som betalte minst penger for barnet/barna. Som oftest betydde det for barna at de ble overlatt til et system med omsorgssvikt, barnearbeid, sult og fornedrelse, og hvor flere barn opplevde mishandling og ulike former for misbruk. Det ble skrevet om barnevernsbarna at man kunne se hvem som var det. De var magre, dårlig kledd, og ofte med en gul/blå hudfarge – som skyldtes underernæring. Dødeligheten blant barnevernsbarna var oppe i hele 50 %. Ingen brydde seg særlig om det den gangen - samfunnet var hjerterå ovenfor disse barna den gangen.

Med innføring av markedsliberalismen (nyliberalismen), har vi nytt fått et system med at barnevernsbarn ”selges” på anbud til private, det vil si et system med at de som byr minst får barna. Barn er blitt butikk for private!
Det blir generelt fortalt at flere private barnvernstilbud tidvis bærer preg av ren ”oppbevaring” av barn, dvs at de ikke får nødvendig faglig oppfølging og tilbud slik de burde. Her har det offentlige helt andre krav på seg til å følge opp barna.
Og anbud fungerer jo slik at jo mindre aktivitet som generer kostnader (i dette tilfelle ovenfor barnevernsbarn), jo større blir overskuddet.

I NRK ble det for en tid siden omtalt at Nordre Kråkerud Gård Kysthuset AS, som er et privat selskap i Spydeberg, tjente 11,5 millioner kroner på barnevern i 2008. Denne reportasjen forteller ikke noe om hva slags tilbud barna får på denne institusjonen, men etter mitt syn blir det helt feil å ta ut utbytte på barnevern, og tjene slike summer som det her er snakk om på det som skal være hjelp til barn som står svakt. Man må også legge til grunn at flere av barna antas å ha opplevd stor grad av omsorgsvikt der de kommer fra – og dermed har en ballast som de bærer med seg gjennom livet.

Når det generelt trengs mer penger innen barnevernet for å dekke opp udekkede behov, blir det helt feil å kunne ta ut slike store utbytter som 11,5 millioner på et år – slik som det fremgår i nevnte reportasje. Det er jo slik at det offentlige ikke kan ta ut utbytte – dvs at eventuelle overskudd pløyes tilbake i driften.

Privatisering, anbud og markedsliberalisme (høyrepolitikk) på barnevern er og blir en stor uting, og jeg vil påstå at det offentlige svikter mange barn ved at store summer tas ut som utbytte til de private som har fått sine markedsandeler!

Med slike store utbyttemuligheter, frykter jeg at det kan appelere til mindre seriøse aktører som er ute etter rask profitt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar