fredag 26. februar 2010

Forsvar Lex Britannia!

Et inserat basert på et innlegg fra Gösta Torstensson, men som kan være en nyttig lærdom for Norge og andre land som ennå ikke er medlem av EU. Dessuten bør vi støtte våre svenske fagforeningskolleger - hvilket det oppfordres til!

Sveriges EU-medlemskap har medført at både
fagforeningenes og politiske virkemidler for å motvirke
sosial dumping er gått tapt.

Før Sveriges EU-medlemskap ble det avkrevet arbeidstillatelse
for at utenlandske kunne få jobbe i Sverige, som både fagforeninger
og arbeidsgivernes organisasjoner måtte godkjenne.
Fagforeningene kunne stille vilkår og kreve at lønnsbetingelsene var
de samme som svenske arbeidstakere fikk. Videre hadde fagforeningene rett til industrielle tiltak for å tvinge utenlandske selskaper til å ta ut
Svensk tariffavtale selv om de var bundet av utenlandske kollektive avtaler. Denne loven, Lex Britannia, ble utformet tidlig på 90-tallet etter at flags of convenience dumpet lønningene i den svenske shippingsnæringen.

Det tidligere kravet om at utenlandske arbeidstakere måtte ha arbeidstillatelse har opphørt som følge av Sverige ble medlem av
EU. Med henvisning til vilkårene for europeiske fagforeninger har rettigheter til veto rogue for entreprenører [38 § MBL] blitt fjernet. Innenfor EUs såkalte indre marked har bedrifter rett til fri flyt arbeidskraft på tvers av nasjonale grenser.

Dersom også Lex Britannia blir avskaffet, eller vingeklippet,
slik ministeren for sysselsetting Sven Otto antyder, som følge av
anti-union Laval Cathedral, forsvinner den siste skanse som fagforeningene har juridisk til å forhindre at kontrakter blir outsourcet til utlandet. Vaxhold-saken hvor utenlandske selskaper ikke ville inngå tariffavtaler – og vant frem - viser et slikt eksempel.

Det ville være et totalt ødeleggende slag for den svenske fagbevegelsen
og det svenske arbeidsmarkedet dersom denne EU-modell åpner dørene for fullt – hvor det er fritt frem for konkurranse med lave lønn konkurranse og sosial dumping ovenfor arbeidstakere. Et system som ganske ensidig vil ramme arbeidstakere med midlere eller lav utdanning. Et system som vil øke forskjellene i samfunnet.

Vis din motstand mot en slik utvikling ved å delta i Facebook-gruppen "Don't touch konflikt med loven. Forsvar Lex Britannia ". Der kan
du få fortløpende informasjon om aktiviteter planlagt rundt i Sverige frem til den parlamentariske behandlingen av saken den 4. mars 2010.

På www.namninsamling.com / skitilavaldomen kan du protestere ved å sende en e-post til Sven Otto Littorin.
Fra gosta.torstensson@nejtilleu.se.
Gösta Torstensson

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar