onsdag 17. februar 2010

Godt forslag - men feil svar!

Høyre har vært et parti som har stått for en ideologi – som riktignok er høyrepolitikk, men har unngått å fremstå som et uanstendig populistisk parti. Høyres Stortingsrepresentant, Nikolai Astrup ser ut til å ville bryte denne barrieren gjennom sitt utspill knyttet til energiøkonomiserende tiltak (enøk).

Vi har nylig vært igjennom en seanse hvor milliardæren og skatteflyktningen Stein Erik Hagen fikk kr 180 000 i tilskudd av Høyre/ Fremskrittspartistyrte Oslo til utbygging av alternativ oppvarming i sin bolig, samtidig som at mange av Oslos innbyggere denne vinteren opplever at samfunnet setter dem til å fryse – spesielt bostedsløse. Vi har også sett at representanter for markedskreftene i energiselskap har stengt av strømmen ut fra manglende betaling – og uten å sjekke hvorfor, slik at en person frøs i hjel. Slik blir konsekvensene av høyrepolitikk.

Høyre og Fremskrittspartiet hyller frivillige organisasjoner. Ikke uten grunn – ved nærmere ettertanke. I Høyre/ Fremskrittspartistyrte Oslo er det avdekket at sosialkontorene har sendt innbyggere, som de har et ansvar ovenfor, til frivillige organisasjoners ”suppekøer” - for at kommunen skal spare utgifter (gir potensial for skattelette). Så umenneskelige har ansvarlige politikere med markedsliberalistiske holdninger blitt!

Opphevingen av husleiereguleringsloven har medført at flere innbyggere i Oslo er blitt ”kastet” på gata – fra sine egne hjem hvor de har bodd mesteparten av sitt liv. Dette fordi de økonomisk ikke er i stand til å skaffe ny bolig, og som sannsynligvis heller ikke vil få råd til det - med de markedsprisene som boligmarkedet i Oslo befinner seg i. Slik holder politikerne i Høyre/ Fremskrittspartistyrte Oslo på ovenfor ressurssvake for å gi rom for enda mer markedsliberalisme.

Nå vil Høyre gi alle som gjennomfører energisparende enøk-tiltak i egen bolig, mulighet til å trekke utgiftene fra på skatten, og tilbud om gratis energisjekk i privatboliger.

Å stimulere til Enøk-tiltak er et godt forslag, men svaret med skattefradrag blir helt feil. Det er slik at et system er aldri bedre enn det svakeste ledd. Et slikt forslag som Høyre her presenterer vil i første rekke være en gratispakke til de som har økonomi til å utbedre sine boliger med enøk-tiltak (alle ”Stein Erik Hagen-ene”), men vil ikke hjelpe de boligene som trolig trenger mest å bli rustet opp med tanke på enøk. Ikke alle er i en slik økonomisk situasjon – og som i tillegg betaler uforholdsmessig mye for oppvarming på sine boliger – fordi de er i dårlig forfatning.

I tillegg vil slike skattefradrag som Høyre foreslår være et virkemiddel for å demontere velferdssamfunnet/ velferdsordningene – og sende enda flere ut i fattigdom gjennom at det blir mindre penger til velferd!

I tillegg sier Høyre at de vil ”skjerpe energikravene til offentlige bygg”. I og for seg et godt forslag. Problemet er at skattefradrag til private (rike) personer gir mindre økonomi til offentlige tiltak. Samtidig husker vi hvordan Høyres Erna Solberg (tidligere kommunalminister) kuttet i offentlige budsjetter, og fremskaffet offentlig fattigdom. Dette er fortsatt Høyres politikk om de får makt, noe som medførte (medfører) at mengder av offentlig bygningsmasse forfalt/ forfaller dramatisk fordi det offentlige ikke hadde økonomi til å utføre helt grunnleggende vedlikehold. Skal man skjerpe kravene til offentlige enøk-tiltak, så må det følge penger med – penger som ikke lar seg oppdrive når skattefradrag først skal ordnes til (rike) enkeltpersoner fremfor på velferdstilbud.

Enøk-tiltak er et forslag som det er all grunn til støtte – men med andre løsninger enn det Høyre presenterer. Løsningen her må være at samfunnet/ de som har god økonomi bidrar mer til å ruste opp den boligmassen som absolutt har størst behov for opprustning og energibesparende tiltak. Høyre begynner i feil ende – dvs med systemer som vil øke (forsterke) forskjellene mellom befolkningsgrupper.

Det vi trenger er en ny og inkluderende boligpolitikk! Systemet med at det bygges for få boliger, og at boligprisene dermed presses opp, forgjelder mange slik at det blir begrensede muligheter for ytterligere investeringer. De høye boligprisene står ofte ikke i forhold til standarden på boligene på markedet, og nybygg, bygd på anbud og målemani (ut fra krav om størst mulig profitt), etterlater ofte også mye dårlig håndverk.

Gjennom en ny boligpolitikk, som ivaretar interessene til også de med dårlig økonomi, kan man få utrettet veldig mye bra på enøk-siden – men vi trenger utjamning – ikke økte forskjeller! Dvs, vi trenger mer sosialdemokratisk politikk – ikke mer høyrepolitikk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar