søndag 28. februar 2010

OL rammer velferden i arrangørlandene

Vancouvers innbyggere kan bli sittende igjen med en gigantgjeld, anslått til én milliard dollar, etter et OL-arrangement kan bli rammet av konkurser og budsjettsprekk (jf Aftenposten.no). Det er i hvert slått fast at Vancouver-områdets innbyggere våkner mandag morgen til en gigantisk OL-regning.

Var det noe man lærte av OL på Lillehammer i 1994, så var det at det var elitens fest. Eliten fikk pleiet egen familie og forretningsforbindelsene, og med statsoverhodene i bakgrunnen. Og noen kjendiser ellers fikk være med. LOOC fikk bruke ”gravemaskin” i skattebetalernes pengebinge. Arbeidstakerne og andre (som ikke tilhørte eliten) fikk i det store og det hele være med i dugnadsgjengen for fiffen. Fiffen - folk som er kjent for ikke å betale særlig med skatt, utnyttelse av skattesystemet, skatteflyktninger, og noen med navn knyttet til skatteparadiser – fikk sin fest. I stor grad på statens regning.

OL-anleggene på Lillehammer fikk et etterbruksfond, som etter hvert er brukt opp. Nå begynner anleggende å bli så ”gamle” at vedlikeholdskostnadene etter hvert vil stige merkbart. Hvem må da betale for Fiffens fest i 1994 med videre drift av anleggene – og etter at etterbruksfondene er brukt opp, jo selvsagt de berørte kommunene. Alternativet er å rive ned anleggene (på skattebetalernes penger). Det vil selvsagt gå utover kommunenes velferdstilbud.

Det viser seg (i Vacouver-OL) at det var markedsliberalistene (nyliberalismen), de som sørget for den verdensomspennende finanskrisen vi er inne i - som sviktet OL i Vancouver. Det i mangel på demokratisk styring, kontroll og revisjon. Spesielt fordi det fremheves at blant annet konkursene til Nortel Networks og General Motors gikk sterkt ut over sponsorinntekter til Vancouver.

For å gjøre Vancouver ”spiselig” som OL-arrangør ovenfor politiske myndigheter – benyttet markedsliberalistene seg av kjente taktikker – som vi kjenner igjen fra finanskollapsen. Markedsliberalistene i Vancouvers byggenæring kan ha forsynt Vancouver med en plan som viste seg å være ”for god” til å være sann, når det gjelder etterbruken av OL-anleggene. Planer som politikerne bet på av frykt for å virke negative. Det medførte at Vancouvers innbyggere (580 000 i antall) ble påført en gjeld på nesten én milliard dollar, eller 6 milliarder kroner allerede i 2006 når alpint -anleggene ble rustet opp.

Slike metoder for feilslåtte økonomiske beregninger kjenner vi igjen fra Norge også – i noe mindre målestokk - fra utbyggingen av nye Holmenkollen. I utgangspunktet skulle nye Holmenkollen koste 581 mill kr. Nå viser det seg at prislappen blir på ca 1,8 mrd kroner. Når man først har brukt opp 581 mill kr, er det vanskelig for politikerne å stoppe videre utbygging – det vet markedsliberalistene, derfor underkalkulerer de slike oppdrag, noe som synes å være bevisst. Utbyggerne vil tjene sine penger, og skattebetalerne (de som gjør det) er de som betaler.

Men tilbake til OL-arrangementene genrelt. Er det ikke på tide at eliten betaler for sine fester selv – også for etterbrukskostnader? Hvorfor skal skattebetalere (dugnadsgjengene for fiffen) belemres med slike kostnader? Lærdommen må være; Måtte det norske folk aldri mer måtte bli belemret med et nytt OL! Det kan neppe være i de olympiske lekers ånd å påføre befolkningen, kommuner og land enorme kostnader/ etterkostnader - som grovt rammer velferdstilbudene til trengende!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar