lørdag 20. februar 2010

Penger på bok!

I Norge er vi i en heldig situasjon som har ”penger på bok” – som det heter. Det gir oss en buffersone mot svingninger i verdensøkonomien. Viktig er det også at man ikke bruker penger over evne – derfor er handlingsregelen viktig! Det klokeste valget vil være å ha et skatte- og avgiftssystem som dekker de meste av kostnadene som velferdssamfunnet krever. ”Penger på bok” tjener best til gjøre investeringer som vil være av mer varige og fremtidsrettede verdier.

Vi går mot et lønnsoppgjør. Arbeidsgiverne (eliten) krever moderasjon for arbeidstakere (som vanlig). En hvis nøkternhet i lønnsoppgjøret er nok nødvendig i det de fleste næringene sliter målt opp mot hvordan verdensøkonomien og verdenshandelen er ut akkurat nå. Men det er veldig mange næringer i Norge som går ekstremt godt, med store overskudd, og hvor mange tar ut store utbytter. Mange næringslivsledere benytter det fortrinnet og moderate lønnsoppgjør til å øke forskjellene. Tatt i betraktning at denne rikdommen for noen aldri ville funnet sted om ikke arbeidstakerne hadde vært så produktive, og det offentlige bidrog med skole/ utdanning til arbeidstakere, bygging av infrastruktur mv. Arbeidsgiverne (eliten) har mye å takke det norske samfunnet for!

Det er trist at en liten elite i Norge mener seg så viktige at de setter egen lønn, bonusordninger, mulig sluttpakker, pensjonsordninger, særlige ytelser mv mv, så høyt at de ikke ser nødvendigheten av å ta sin del av samfunnsansvaret. Disse bør bidra mer til tiltak på etter- og videreutdanning, og forebyggende arbeid innenfor helse, miljø og sikkerhet – kort sagt på helsefremmende arbeidsplasser og kompetanseutvikling. Her er Norge avhengig av å være på topp med tanke på videreutvikling av velferdssamfunnet, og ut fra krav om kompetanseutvikling for å kunne hevde seg internasjonalt.

Vi trenger også en økt ujamning av inntektene til folk her til lands. Det er urovekkende å se at så mange rammes av nyfattigdommen i dette landet!
Økonomene spår at ved årets slutt kan England stå overfor en gjeldskrise som er verre enn den Hellas stå ovenfor i dag. Det hevdes at det britiske budsjettunderskuddet i år kan bli på hele 180 milliarder pund, eller nærmere 1.700 milliarder kroner, jf avisa The Telegraph.

I dag ligger Island helt nede fordi noen få personer (anslått til 7) sørget for seg selv, og forgjeldet hele nasjonen. For deretter å flykte fra landet og overlate privat gjeld til hele den Islands befolkning.

I vårt naboland, ser vi at den høyredominerte regjeringen til Fredrik Reinfeldt gir skattelette med den ene hånden, og tar opp lån med den andre hånden - for derigjennom å forgjelde kommende generasjoner av skattebetalere.

I Europa driver høyrepartiene med å investere i infrastruktur gjennom ”offentlige privat samarbeid (OPS)”. Det innebærer at markedsliberalistene (eliten) opptar lån og bygger ut veier, skoler etc til blodpriser, hvor det offentlige forplikter seg gjennom forpliktende avtaler til å kjøpe investeringene tilbake. På denne måten forgjeldes fremtidige skattebetalere, samtidig som at velferdssamfunnet demonteres - fordi skattebetalerne må betale tilbake til den private eliten krever først, før man utbetaler offentlige pensjoner, trygder, skole- og helsevesen mv.

Når vi ser hvordan EU generelt sliter, med sin til dels ekstreme høyrepolitikk og markedsliberalisme, så må Norge ta lærdom av den utviklingen. Vi trenger ikke gjenta andres feil! La oss fortsatt kjempe for fortsatt lav arbeidsledighet, lav rente og stor stabilitet på finansene. Det innebærer at alle må med, å bidra til fellesskapet! Også eliten må være med!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar