torsdag 18. februar 2010

Kynisk!

36 år gamle Ragnvald Johansen fra Berlevåg i Finnmark mistet huset sitt på grunn av ei festeavgift på 1319 kroner. Johansen er sterkt handikappet etter kreftsykdom, og må nå tilbringe tiden hos sin mor etter at huset hans ble solgt på tvangsauksjon. Det har skjedd til tross for at han kvittering på festeavgiften er betalt.

”Vi har fulgt helt vanlige prosedyrer i denne saken” sier representanter i Finnmarkseiendom (FeFo). Det til tross for at det hevdes at FeFo har gjort en feil internt, slik at de har overført kravet på en annen betaling. ”Vi beklager at resultatet har blitt slik, men samtidig mener vi at vi ikke har overkjørt noen i denne saken” heter det videre i FeFo jf oppslag i VG.

Jeg reagerer meget sterkt på at man kan hevde at ”vi ikke har overkjørt noen i denne saken”. Det er bare helt utrolig at det er mulig å hevde noe slikt ovenfor en syk person, som at på til har mistet sitt barndomshjem.

Men så kyniske er mange blitt som en konsekvens av markedsliberalismen – mange har faktisk mistet evnen til empati, sympati og medmenneskelighet til fordel for profitt og profittjag. Å kaste ut en handikappet person på feilaktig grunnlag, kaller jeg å sparke folk som ligger nede.

Dette systemet fikk utvikle seg sterkt på 90-tallet – da de norske bankene holdt på å gå over ende, og norske skattebetalere måtte betale regningen for finanselitens galskap. Mange nyetablerte, med nybygde hus, mistet jobbene sine, og mange hus ble solgt på tvangsauksjoner. Husene ble solgt til latterlige kraftig underpriser – hvilket gjorde mange til skikkelige gjeldsofre. Spekulanter derimot, samt finansfolk som trengte boliger til seg og nære bekjente, fikk boltre seg fritt! Markedsliberalismen sendte mange ut i elendighet!

Markedsliberalismen feilet i Norge på 90-tallet, New Zealand og Australia fikk føle det, Asia-krisen på begynnelsen av 2000-tallet, og 2008 den store verdensomspennende finanskrisen. Når skal vi lære – når skal vi ta solidariteten tilbake?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar