onsdag 3. februar 2010

Postdirektivet og EUs politikk ovenfor arbeidstakere!

I disse dager pågår det en debatt rundt hvorvidt Norge skal implementere EUs postdirektiv i lovgivningen. En ordning – dersom den innføres – som vil fremskaffe et differensiert portotakssystem, som kan være meget ødeleggende for små og mellomstore bedrifter, og for private som ikke bor/ er etablert på sentrale steder.

Hva EUs tjenestedirektiv kan bety for arbeidstakere, har man høstet erfaringer på. Innføring av EUs postdirektiv viser hvilke holdninger og ondskap det høyrestyrte EU-systemet har ovenfor arbeidstakere! Tyskland har fått merket dette systemet sterkest. Følgende ble nylig berettet;

Tidligere var postansatte i Tyskland er arbeidstakergruppe som tariffmessig hadde gode lønns- og arbeidsvilkår – inntil Tyske myndigheter deregulerte posttjenestene gjennom EUs postdirektiv. Da kom markedsliberalistene på banen, med anbud, og gjennom ”fri flyt av arbeidskraft” fikk presset lønningene til arbeidstakerne ned til ca kr 40.- pr time. Dette ble selvsagt ikke godt mottatt i store deler av fagbevegelsen. Dog det endte opp med at det forekom demonstrasjoner mot å kreve høyere lønninger fra de med lavest lønninger - fordi enkelte da kunne risikere i miste jobben de hadde fått om det ble vedtatt endringer.

Med lønninger på ca kr 40 pr time, og til tross for 100 % stillinger, maktet ikke alle arbeidstakerne å betale alminnelig forpliktelser for hus, hjem og familie. Det har medført at mange arbeidstakere i dag mottar sosialstønader fra det offentlige i tillegg til lønnen for å kunne eksistere i et samfunn med markedsliberalistiske priser.

Med en situasjon med et lønnsnivå på kr 40.- pr time, og det at arbeidstakere i full stilling i tillegg måtte ha sosiale bidrag fra det offentlige, skapte selvsagt en offentlig debatt. Det innebar at forbundskansler Angela Merkel grep inn i saken. Det endte med at forbundsdagen fastsatte en ordning med minstelønn. Minstelønnsstandard ble satt til ca kr. 70.- pr time.

Det at Tyskland fastsatte en minstelønnsstandard på kr. 70.- falt selvsagt ikke i god jord i EU, og vil med all sannsynlighet ikke bli tolerert av EU-domstolen (klassejusens/elitens høyborg), fordi det strider mot EUs fire friheter (fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft).

EU er blitt ekstrem-markedsliberalistisk. Ikke en gang i USA, og ikke en gang under eks-presidenten George W. Bush sitt regime deregulerte man posttjenestene i USA. Det er fortsatt et offentlig anliggende, og det er ingen signaler pr dato som tyder på det vil foregå liberaliseringer her.

For arbeidstakere, og dermed også trygdede, er det viktig å motarbeide at EUs holdninger og politikk får fotfeste ovenfor arbeidstakere i Norge. Lavere lønnsnivå vil bety mindre skatteinntekter til staten – og dermed får vi en svekket velferdsstat!

Konklusjon: EUs høyrepolitikk passer ikke for Norge – spesielt ikke ovenfor arbeidstakere og trygdede!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar