onsdag 16. juni 2010

Dnb NOR anker dommen om for dårlig informasjon ved sparing

Så er det fastslått at DnB Nor anker dommen fra Oslo tingrett som fastslår at selskapet har gitt for dårlig informasjon om et såkalt strukturert spareprodukt jf TV 2. Et spareprodukt som påførte kunden Ivar Petter Røeggen et tap på 230.000 kroner. Dnb NOR ble dømt til å betale tilbake Røeggens innskudd.

At saken blir anket av Dnb NOR er jo ingen overraskelse – men er det nødvendig? Den rike finanseliten vil jo ikke tape økonomisk på en slik dom – de bare øker renter og gebyrer over på brukerne – og aller mest over på lån og renter for de med svakest betalingsevne. På denne måten unngår eliten å bli rammet av slike dommer.

Eller er det slik at den rike finanseliten vil ha en rettslig dom som gir finansinstitusjonene (eliten) anledning til lure/ jukse kunder? Det vil jo ikke overraske noen om den klassejusen, som råder i norsk rett, avsier en slik dom! Og jo høyere opp man kommer i rettssystemet – jo høyere virker det som at klassejusen råder. Skal i hvert fall bli spennende å se utviklingen!

Når man ser på hvordan dommere, advokater, politimestere og andre innflytelsesrike personer fremstår som medlemmer i broderskapsorganisasjoner (frimurerlosjen oa), er det grunn til å mistenke at den virkelige domstolen i enkelte saker kan foregå utenfor rettslokalene tatt i betraktning den klassejusen som ofte råder.

Saken er at dersom dommerne evnet å forholde seg til tekstene i lover, forskrifter, avtaler og lignende, hvor alle på tiltalebenken ble behandlet likt uavhengig av kjønn og status – så hadde det ikke vært noe problem. Problemet er at domstolene og dommerne kun forholder seg til tekstene i lover, forskrifter og avtaler i de tilfeller det kan ramme arbeidstakere (de med midlere/ lavere utdanning og inntekt) negativt. Når den rike eliten står tiltalt, så henlegges saken/ frikjennes de/ saken etterforskes i et slikt tempo at foreldelsesfrister trer inn/ eller at man foretar synsing/ skjønnsmessig vurdering – dvs at sakene underlegges en behandling på tvers av tekstene og innholdet i lover/ forskrifter/ avtaler mv. Erfaringen er at den rike eliten har så godt som 100 % immunitet mot å bryte demokratisk vedtatte lover, forskrifter og avtaler!

Meget overraskende dukket opp en uttalelse fra et medlem av Gudeklubben – unnskyld – Kristelig folkeparti ved Hans Olav Syversen, som krever at regjeringen nå bruker sin eiermakt for å stanse en eventuell anke. Han mener jf Frp 2, unnskyld - TV 2, at staten er storeier i DnB Nor, og at kravene i Eierskapsmeldingen krever en høy etisk standard ved statlig eierskap. Syversen sier videre til TV 2 at ”Regjeringens passivitet er fullstendig uakseptabel og vitner om en mangel på vilje og evne til å ta inn over seg finanskrisens lærdommer i praksis. Regjeringens passive opptreden blir ikke bedre ved at den uttrykkelig har lovt velgerne et aktivt statlig eierskap”.

I denne saken har Syversen helt rett – noe som kan komme 1 850 lignende saker til gode – som står i kø hos Bankklagenemnda.

Stopp derfor anken! Eliten taper som nevnt ikke noe økonomisk – det sørger de selv for. Men for arbeidstakere og de med midlere utdanning og inntekt betyr det man får en dom som forbyr eliten kan tillate seg å lure og jukse til seg de mindre bemidlede sine penger og verdier. Det vil være et enormt fremskritt i retning av mindre klassejus i det norske rettssystem – og livet i brorskapsorganisasjonene går sikkert like godt som før!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar