onsdag 16. juni 2010

Styrehonorarer

Når arbeidstakere – hovedsakelig de med midlere/ lavere kompetansenivå skulle stille lønnskrav ved årets tariffoppgjør – så ble dette møtt med motstand fra utdannings- og finanseliten. Lønnskrav fra arbeidstakerne kan i følge utdannings-/ finanseliten medføre tap av arbeidsplasser, konkurranseevnen svekkes, inflasjon, økte renter osv osv osv (hakk i plata). I år ligger lønnsøkning for vanlige arbeidstakere på +/ - 3 %.

Nyliberalistene – støttet av utdanningseliten – fikk gjennomslag for innføring av markedsliberalisme, samt å splitte offentlig sektor fra forvaltning over til ulike selskapsformer, privatisering, bruk av anbud, og dermed kaste demokratisk styring, kontroll og revisjon av offentlige selskaper (folkets eiendom) på båten. I stedet As-ifiserte man, lagde foretak og BA-selskaper av offentlige selskaper, og erstattet demokratisk styring, kontroll og revisjon av selskapene med en gjeng styrevervsgrossister. De ble plukket av og blant gutte-/ jenteklubben grei – og som sørger for å velge hverandre inn i mange forskjellige selskaper. De kontrollerer og styrer Norge i dag! Denne gjengen har samme utdannelse, går i hverandres selskaper, og er med i samme brorskapsforeninger.

For lederne i virksomhetene betydde denne overgangen (omorganiseringen) en frigjøring fra statens lønnssystem. Med frittstående selskaper, og med styremedlemmer fra gutte-/ jenteklubben grei, ble det fritt frem for disse til å fastsette egne lønninger, bonuser, pensjonsavtaler, sluttpakker, opsjonsavtaler og masse andre frynsegoder for disse lederne. Grådighetskulturen var etablert!

For aksjonærene betyr det utbytte, politisk initiert sosial dumping på arbeidstakeres lønns- og arbeidsvilkår – fortrinnsvis på yrker som i hovedsak rekrutteres fra de med midlere/ lavere utdanning og inntekt (de som hadde minst fra før av).

Styrevervsgrossister har fått det ekstra fett økonomisk. Det er jo ikke uvanlig at disse håndplukkede, grådige, nyliberalistene av og blant gutte-/ jenteklubben grei har 5 – 20 forskjellige styreverv på en og samme tid – i tillegg til ordinær jobb. Hvor store er disse tilleggshonorarene?

Nå har styrehonorarene i NSB blitt justert. Ikke med 3 % - men 5 % økning.
Mens lønnskrav fra arbeidstakerne i følge utdannings-/ finanseliten kan medføre tap av arbeidsplasser, konkurranseevnen, inflasjon, økte renter osv osv osv, så er det ingen slike heftelser/ farer forbundet med lønnsøkning til de med høyere utdanning og ledere.
Styrelederen i NSB får nå en tilleggslønn, bare på dette ene vervet på kr 346 500 pr år, nestlederen får kr 210 000 pr år, mens styremedlemmene får kr 173 000 pr år. Dette systemet har politikerne skapt for nyliberalistene og gutte-/ jenteklubben grei! Gutte-/ jenteklubben grei har så stor makt at den rød-grønne regjeringen ikke makter å skaffe en eneste styrerepresentant som sosialdemokratiske holdninger og verdier inn i disse styrene.

Det er bare en ting å si – verden vil bedras!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar