lørdag 26. juni 2010

Er det ikke noe merkelig.....

Er det ikke noe merkelig at de rikeste her i landet – er kjøpmenn, eller har vært det og solgt seg ut? Er det ikke noe merkelig at det i et land med bare 4,7 millioner innbyggere – med så store arealer, og dets topografi og sprette befolkning, er mulig å tjene seg så rike – så raskt som disse har greid?

Det kan være mange muligheter til det, men det bør være grunnlag for en bred analyse på hvordan dette er mulig.

- Kan det være at regnskapssystemene er for fleksible, og at kontroll og revisjonssystemene innehar mangler?

- Kan det være at globaliseringssamfunnet gjør at kjøpmennene kan presse produsentene urimelig hardt – et system som genererer økt fattigdom ute i verden?

- Kan det over tid ha vært for stort press på lønns- og arbeidsvilkårene for de ansatte (urimelig skjev deling av overskuddet)?

- Er det for dårlig kontroll med momssystemene, svinn (nasking) og avskrivningssystemene?

Jeg er verken kjøpmann eller økonom – men det må være feil og mangler i et system hvor dette har vært mulig.

Den gangen momsen ble innført – erstattet av omsetningsavgiften – ble jeg meget skeptisk. I hvert fall vil jeg vil påstå at den tidligere omsetningsavgiften var mer effektiv for innkrevning av avgifter enn momsen. Momsen kan man etter mitt skjønn lett trikse med - det var ikke fullt så enkelt med ordningen med omsetningsavgift.
Et eksempel; Om en butikk tok inn 100 skjorter, er det mulig for innehaveren å eksempelvis oppgi at 20 skjorter ble solgt til 100 % pris, mens 80 skjorter ble solgt med 50 % rabatt – og oppgir momsavregning etter det. Ingen kan kontrollere om dette tallet stemmer. Kanskje det faktiske forhold er kjøpmannen solgte 80 av skjortene til full pris, og 20 skjorter til 50 % rabatt – og beholder mellomlegget selv.

I et system med omsetningsavgift, måtte man betale avgift av det beløpet som ble slått inn som salgssum!

Det må også være grunnlag for å stille spørsmål ved avansesystemet i Norge også. Før OL i 1994, møtte jeg på noen tyske turister i gågata på Lillehammer. Utenfor butikken sto det et skilt med teksten 30 – 70 % rabatt. Den ene av disse tyske turistene spurte meg hva det skiltet betydde – hvorpå jeg svarte på det. Da klødde vedkommende seg i hodet og sa noe slikt som at ”30 – 70 % rabatt - da må det være noe feil på de opprinnelige prisene.

Jeg vet ikke hvor svakhetene ligger, men det ville vært på sin plass om noen kunne gi et godt dokumentert svar på hvordan det er mulig at landets rikeste, på bare noen få år, og med en befolkning på bare 4,7 millioner innbyggere, er blitt så enormt rike på å selge matvarer!
Det vitner om et system som er helt ute av kontroll!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar