lørdag 19. juni 2010

Høyre går frem - Fremskrittspartiet går tilbake!

Tegneren ”Herb” har en god illustrert tegning i Oppland arbeiderblad den 18.06, en treffende tegning som kan være en god forklaring på Høyres fremgang i disse dager.
Tegningen viser Høyre-leder Erna Solberg og Per Kristian Foss, som sitter godt bundet til masta på en båt (båten med navnet ”Høyre”), og som seiler på en ”stor blå bølge”. Tegningen har fått navnet ”På høyrebølgen”. På seilet står følgende (meget godt formulerte) tekst; ”Den som ingenting gjør, gjør ingenting galt”! Hvor på Erna formaner til Per Kristian at ”sitt stille i båten”.

Og akkurat det er problemet hos opposisjonen i disse dager – de gjør ingenting, og virker helt tafatte!

Det kan ha to forklaringer;
- Den ene er at Stoltenberg III-regjeringen har lagt seg så langt til høyre politisk – dvs et sted mellom Høyre og Fremskrittspartiets politikk – som gjør at det ikke er mulig å drive opposisjonspolitikk for opposisjonen. (Det er vanskelig å drive opposisjon på egen politikk og standpunkter.
- Det andre er at høyrepolitikken har fått meget dårlige kår i USA og i EU – etter at høyrepolitikere har lagt grunnlaget for – og skapt en gedigen finanskrise for finanseliten. Og at det dermed har oppstått en internasjonal ide-tørke på ny høyrepolitikk. Det kan virke som om norske høyrepolitikerne ikke er oppfinnsomme nok/ eller har evner til å ha egne tanker og meninger – slik at de er avhengig av å blåkopiere høyrepolitikk fra høyrepartier i andre land for å kunne tilegne seg standpunkter på hva de skal mene her i Norge. (Det er oppstått en mangel på politiske forbilder).

Jeg har tidligere skrevet om at etter tidligere president George W. Bush gikk av som president i USA, er det fullstendig idetørke i Fremskrittspartiet – det er fullstendig stopp. Og jeg har så langt fått rett i den påstanden. Etter Stortingsvalget høsten 2009 har Fremskrittspartiet knapt vært i mediene med utspill, men bare ”kokt suppe på gammel spiker”.

En ting er i hvert fall sikkert. Man merker at Sosialistisk venstreparti og Senderparti har fått mindre oppslutning og dermed mindre Stortingsgrupper etter valget i 2009!!! Og i tillegg at ”noen” fikk fjernet Gerd Liv Valla som LO leder og medlem av Arbeiderpartis sentralstyre. Arbeiderpartiet har politisk manøvrert seg meget kraftig til høyre etter valget i 2009 (noe som også gradvis skjedde etter at Gerd Liv Valla gikk av i 2007).

Da Tony Blair ble statsminister i Storbritannia – observerte jeg at Jens Stoltenberg var full av beundring for Tony Blair og Blairs politikk. Tony Blair førte Labour langt til høyre politisk når han tok over makten – politisk på nivå med Høyres politikk i Norge, men var likevel en sterk motvekt mot Thatcherismen (Margareth Thatcher) som tilsvarte Fremskrittspartiets politikk her i Norge. Da Stoltenberg dannet Stoltenberg I-regjeringen i 2000 – var den politisk en slags ”Blair-kopi”. En politikk som velgerne sa meget klart nei til ved Stortingsvalget i 2001.

Under valgkampen til nåværende president i USA, Barack Obama, ble Jens Stoltenberg også helt betatt av Obamas valgkamp og politikk. Barack Obamas politikk er – målt mot norsk politikk – en mellomting mellom Erna Solberg (Høyre) og Siv Jensen (Fremskrittspartiet). Det å legge bak seg Arbeiderpartiets grunnleggende ideologi og politisk fundament – til fordel for høyrepolitikk/ New Public Management - straffer seg på dagens meningsmålinger for Arbeiderpartiet.
Men en ting skal Stoltenberg III-regjeringen ha – i motsetning til opposisjonen – de ”gjør de noe” (selv om jeg er sterkt uenig i den høyrevridningen (New Public Management-preget) som mye av den politikken til Stolternberg III-regjeringen fører har fått.

Forleden ble det stilt mistillitsforslag mot statsråd Terje Riis-Johansen (Sp). Grunnlaget var mistilliten var en slags ”millimetermåling” på graden av hva slags informasjon Stortinget (opposisjonen) hadde fått angående renseanlegget på Mongstad. En sak som jeg mener har kommet helt ut av sine proporsjoner! Og hvem fremsatte mistillitsforslaget – jo selvsagt Fremskrittspartiets Siv Jensen (de øvrige partilederne er selvsagt kloke nok til kun å støtte forslaget – ikke fremsette det).

Men er ikke dette løpet fra opposisjonen et misbruk på instituttet om bruk av ”mistillitsforslag”? Er slik ”millimetermåling” - på grad av informasjon - grunnlag nok for å fremme mistillit? Burde ikke en kritikk/ refs vært nok? Hva er realitetene i saken?
Jeg registrerte at Siv Jensen forsøkte å hausse opp saken i media – helt ut av sakens proporsjoner (med litt støtte fra Erna Solberg). Jeg mener denne saken er meget betydelig overdrevet av opposisjonen! Men det er vel slik at når opposisjonen ikke har noen politikk å drive opposisjon på, så er det vel den eneste måten å få oppmerksomhet på å fremme mistillitsforslag.

Når opposisjonspartiene (Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre) lever etter prinsippet at ”den som ingenting gjør, gjør ingenting galt”, så kan heller ikke opposisjonen være/ bli noe korrektiv til regjeringen og regjerings politikk heller.

Nå er det sommerferie på Stortinget, og vi velgere vil politisk ha en like stille sommer som den vi har hatt det etter valget i 2009. Med en totalt handlingslammet opposisjon, og med en opposisjon full av mangler på alternative politisk standpunkter – og med en internasjonal tørke på høyrepolitiske ideer (som kan kopieres og overføres til Norge), så blir det en tam sommer. Høyrepolitikken og Ne Public Management-tenkningen tar jo Stoltenberg III-regjeringen seg av uavhengig av opposisjonen!
God Sommer!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar