mandag 21. juni 2010

Vi ha tilbake Statens vegvesen!

I Sverige tok politikerne for neon år siden tilbake styringen og kontrollen med de oppgavene som det svenske statlige Vägverket utførte tidligere. Svenskene har hatt sitt ”Mesta”, konkurransesetting, anbud mv – men fant ut at det var en dårlig løsning for landet og innnbyggerne – og tok oppgavene og ansvaret tilbake. Og innbyggerne fikk merke et betydelig oppsving på veivedlikehold og brøyting straks Vägverket tok tilbake de arbeidsoppgavene de tidligere hadde.

Det manglet derfor ikke på advarsler mot å dele opp statens vegvesen i Norge – basert på kunnskap fra Sverige, men Bondevik II-regjeringen vendte det døve øret til. Markedsøkonomi, New Public Management, og omorganiseringer (EU-politikk) var viktigere.

Nå har tre Stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet blitt enige om at Bondevik II-regjeringen foretok et feilgrep da drifts- og vedlikeholdsavdelingen i Statens Vegvesen ble lagt ned, og selskapet Mesta ble opprettet. En viktig erkjennelse som fortjener en stor honnør!

LO Stats fylkeskartell i Hedmark, Oppland, Oslo og Akershus, har i lengre tid påpekt utviklingen i Sverige, og anmodet om å reorganisere Statens Vegvesen tilbake til den opprinnelige forvaltningen, og tilbakeføre produksjons- og vedlikeholdsavdelingene tilbake til Statens vegvesen. Nå ser det ut til at fylkeskartellenes standpunkt er blitt hørt!

Dette er en viktig milepel på veien til å få satt Statens vegvesen i stand til å ta det helhetlige ansvaret for statens vegnett! Det er å håpe at de tre Stortingsrepresentantene får sitt forslag vedtatt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar