torsdag 24. juni 2010

Statsform, ordner og demokrati!

Det er trist at man i et såkalt demokrati ikke har innrettet styresettet slik at folket kan velge sine ledere og statsform. Kongehuset er umoderne og avleggs i et demokrati og bør avløses av en annen statsform!

Dette synet har ingenting å gjøre med kongefamilien verken i Norge eller i andre land – men synspunktet bygger på det prinsipp at folket bør få velge sine ledere på demokratisk vise - dersom vi skal ha et fullverdig demokrati. Hvordan utvikler så monarkiet seg?

Trygve Hegnar har en kommentar på lederplass i Finansavisen, angående at Ari Behn har mottatt en oransje orden fra Nederland, en artikkel som også har fått omtale i Dagbladet, sitater;

Ari Behn ble gitt ordenen som kommandør med stjerne av fyrstehuset Oraniens Kroneorden da Nederlands dronning Beatrix var på statsbesøk i Norge for noen uker siden.
I siste nummer av finansbladet Kapital går Hegnar til angrep på det flotte korset med oransje bånd Behn bar rundt halsen under bryllupet til svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel.

Hva har så Ari Behn gjort for å bli kommandør med stjerne av fyrstehuset Oraniens Kroneorden? Ingen ting. Absolutt ingen ting. Han har vel knapt vært i Nederland, skriver Hegnar på lederplass i finansbladet.

Han mener at Behn lenge har savnet glitter og stas i form av ordner man henger på dressjakken, og at kong Harald og dronning Sonja har hatt en finger med i spillet for å skaffe ham det.

Her har vår dronning og konge utvist usedvanlig dårlig dømmekraft, skriver han.

Det er nesten for dumt at svigersønnen blir kommandør bare fordi han er svigersønn. Kongehuset og monarkiet er en operetteverden. Det er ikke kvaliteter og bragder som gir de mange fargerike medaljer og bånd de pryder kjoler og jakker med. Det er juggel og juks.
Sitat slutt.
Og her er jeg bare helt enig med Trygve Hegnar. Ordener mister troverdighet om det ikke følger noen bragder/ kvaliteter med slike utgivelser!

Når vi snakker om utmerkelser, så er det også noe underlig vedrørende hvem som mottar Kongens fortjenestemedaljer også. Her kan vi virkelig snakke om klassesamfunn! Hvorfor er det slik at rike/ høyt utdannede alltid får Kongens fortjenestemedalje i gull, mens man unntaksvis gir borgere med midlere/ lavere utdanning og inntekt (formue) Kongens fortjenestemedalje i sølv? Jeg mener også at det er flere med midlere/ lavere inntekt (kompetanse) som aldri får den oppmerksomheten de fortjener!

Min påstand er at ordningen med Kongens fortjenestemedalje sementerer opprettholdelse av et klassesamfunn. Ordningen med at Kongens fortjenestemedaljer opprettholder og videreutvikler – etter mitt skjønn – klasseforskjeller mellom eliten og resten av befolkningen. Og jeg mener at dagens praksis (skjevdeling), med åpenbare klasseforskjeller ved utdeling av fortjenestemedaljer, verken tjener kongehuset eller demokratiet! Det blir ”juggel og juks” som Hegnar så riktig påpeker.

Enten man har et kongehus, eller en annen statsform, så er det slik at det enkelte land alltid vil ha ”fortjenestemedaljer” i en eller annen form. Og slik vil det sikkert også alltid være i fremtiden.

Den eneste måten å få en mulig slutt på dette med at kongehuset (eventuelt annen statsform) stadfester klasseforskjeller på (skjevdeler) – er at det kun deles ut fortjenestemedaljer i gull – dvs at ordningen med fortjenestemedaljer i sølv utgår!

Da kan man risikere at mange kvinner og menn, som gjør store bragder – men tilhører de med midlere kompetanse og lønn (formue) – ikke får noen medaljer over hode. Javel – la gå med det, men da får i hvert fall Trygve Hegnar rett – det er og blir bare juggel og juks!

Dog – jeg tror det blir mindre juggel og juks med et fullverdig demokrati og en annen statsform! Omgangskretsen til demokratisk valgte ledere, vil sikkert ikke så ensidig begrense seg til finans- og utdanningseliten!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar