lørdag 19. februar 2011

Er det OK med skattepirater?

I et organisert samfunn finnes det selvsagt ikke plass for piratvirksomhet slik vi ser det Adenbukta og andre steder. Men det er rart at det alltid - i et velorganisert samfunn – alltid finnes plass til skattepirater. Det vil si personer som oppretter hemmelig konti i skatteparadiser, flagger ut virksomhetene og/ eller formuene sine til andre land. Og hvor enkelte driver med hvitvasking av penger og svart økonomi ved siden av, ofte i land med regimer som vi ikke liker å sammenligne oss med. Og dette gjør enkelte av disse skattepiratene selv om de i prinsippet er nullskatteytere fra før av. Det er først og fremst skipsredere og arvingene etter disse som er verstingene blant skattepiratene.

I disse dager står skattepiratene frem i mediene og krever at Norge, med norske skattebetaleres midler, og med norske soldater, skal reise til Adenbukta og ofre sine liv – for nettopp skattepiratene (nullskatteyterne) og deres virksomhet. Frekkhetens nådegave kjenner visst ingen grenser. Nei, dette er en kostnad skattepiratene etter mitt syn selv får bære – de har selv valgt å melde seg ut av det norske samfunnet, og det norske samfunnets demokratiske forpliktelser. Slik atferd skal ikke belønnes!

Historisk sett har norske skipsredere i stor grad fått bygd opp sin flåte gjennom støtteordninger fra den norske stat (eksempelvis svindelprosjektet Garatiinstituttet), og med sterk subsidiert statlig skipsverftsindustri (dvs dekket av skattebetalernes penger). I tillegg er norske sjøfolk blitt satt på land av skattepiratene til fordel for mannskap fra lavkostland, og hvor mange av de tidligere norske sjøfolkene er havnet på samfunnets trygde- og stønadsordninger. Vi har også sett hvordan disse skattepiratene har fusket med økonomien (eksempelvis Jahre-saken i Sandefjord), saker som det koster norske skattebetalere enormt å rydde opp i når sakene avdekkes. Dette er takken norske skattebetalere får igjen for skattepiratenes herjinger. Nå kommer de samme skattepiratene og skal ha (krever) hjelp for å beskytte sin skatepiratvirksomhet! Slå den! Og det kommer etter at de har flagget ut skipsteknologi og arbeidsplasser innen for skipsverftsindustri til andre land.

På toppen av det hele, går den norske stat inn og støtter opp og beskytter skattepiratene. For ikke lenge siden var næringsminister Trond Giske i Asia, sammen med blant annet skatteflyktningen Stein Erik Hagen, og betalte om lag 300 000 kroner i beskyttelsespenger for skattepiratene mot piratvirksomhet i Malakka-stredet rett utenfor Singapore.

I går (18.02) fremkom det at Norge har bygd piratfengsel i Somalia. Mitt spørsmål er; Er dette en oppgave for norske skattebetalere? Når skal det bygges fengsel for skattepiratene? Og når skal det treffes internasjonale tiltak mot velorganiserte skattepiratvirksomheter?

Piratvirksomhet og skattepiratvirksomhet er i prinsippet en og samme sak, og hvor det kreves internasjonale tiltak mot. Slike tiltak må organiseres gjennom FN, bygd på internasjonale demokratiske rettsprinsipper!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar