fredag 4. februar 2011

Finanskrisen og Fremskrittspartiet

Demokratisk makt, styring, kontroll og revisjon i sosialdemokratiets ånd er hva verden trenger. Finanskrisen, som startet i USA i 2008, og som Europa virkelig sliter med i dag, er resultatet av høyrepolitikk i den forstand at markedet har fått lov til styre utviklingen. Det å overlate markedet, ideologien, og styringen til eliten – har bare et svar, og det er det samme som et amerikansk utvalg som har analysert finanskrisen har konkludert. Utvalget beskriver det slik; Det blir en giftig blanding av grådighet, feil, og total uansvarlighet! Tidligere statsråd Hallvard Bakke (Arbeiderpartiet), skriver om dette i en artikkel gjengitt i Klassekampen i dag.

Vi husker at da finanskrisen for alvor rammet USA, uttrykte tidligere president i USA – George W Bush – uttrykte noe slikt som at ”dereguleringen hadde gått for langt”. Da svarte Fremskrittspartiet i Norge (Per Sandberg) at USA trengte ennå mer marked – og sammenlignet Bush som en ”sosialist”.

I kongresshøringen uttrykte markedsliberalisten og tidligere sentralbanksjef i USA – Alan Greenspan - seg slik; ”at det var en ”feil” å ”gå ut fra egeninteressen til bedrifter, særlig banker, gjør at de selv er best skikket til å beskytte interessene til aksjonærene og selskapets egenkapital”.

Det interessante i denne sammenheng er at;
Fremskrittspartiet vil ikke ta inn over seg lærdommen og konkusjonene om årsakene til finanskrisen i USA, og at Fremskrittspartiet heller ikke vil beklage – eller innrømme at George W Bush sin konklusjon var den riktige. I Fremskrittspartiet er visst ordet innrømmelse av feilgrep et fremmedord!

Det andre er at EU heller ikke tar lærdommen og konklusjonene helt på alvor, og fortsetter markedsliberalismen omtrent i samme gamle spor – og forsøker sterkt å påvirke Norge de samme løsningene gjennom EØS-avtalen.

Dog er den viktigste lærdommen er;
Fremskrittspartiet søker makt. Så lenge Fremskrittspartiet ikke vil ta et oppgjør med sitt markedssyn/ sitt syn på deregulering og nedbygging av tilsyn og kontrollorgan/ og New Public Management-tenkning/ privatisering av lønnsomme offentlige virksomheter, så må velgerne sørge for å holde Fremskrittspartiet langt unna maktens korridorer! I hvert fall er det viktig for alle dem som ikke ønsker flere økonomiske kaos, med påfølgende høy arbeidsledighet, nyfattigdom, og offentlig fattigdom å holde Fremskrittspartiet på avstand!

Hvorfor er det så veldig vanskelig å innrømme feil og tabber i Fremskrittspartiet?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar