fredag 25. februar 2011

Myter og virkelighet om privat/ offentlig drift!

Fremskrittspartiet og Høyre har siden 1970-tallet kjørt et løp hvor de forsøker å innbille velgere og andre at det offentlige trenger konkurranse av private, fordi private kan levere både billigere og bedre tjenester. Den leksa hører vi daglig og er en uriktig påstand!

Man kan vel medgi at på 70-tallet hadde påstanden en hvis relevans. Men ikke i dag. I dag er realiteten at det offentlige som oftest leverer både billigere (vinner anbud etter anbud) og bedre tjenester (må forholde seg til lover og regler).
Det betyr at Fremskrittspartiet og Høyre ikke har fulgt med i utviklingen siden 70-tallet hva angår deres uriktige påstander! Utsalg/ anbud handler derfor om ideologi og profitt fra offentlig til private eie i partiene Høyre og Fremskrittspartiet.

I dag er prisene på faste innkjøps- og driftskostnader til virksomhetene presset til det ytterste, så det er bare helt marginale forskjeller mellom det offentlige betaler kontra hva det private må betalet for slike kostnader. Det betyr at det eneste stedet man kan hente ut profitt på i dag - er på å gjennomføre sosial dumping på de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.

Det ser vi at bemanningsbyråer/ vikarbyrårer bedriver sosial dumping over en lav sko. En Fafo-rapport konkluderer med kr 35 – 40 000.- i forskjell mellom private og offentlige ansatte i sammenlignbare stillinger. Se bare på Adecco, som lot arbeidstakere jobbe opp mot 100 timer pr uke – 3 uker i strekk uten fridag – uten overtid, måtte sove i kjellerlokaler, unndro pensjonsforpliktelser, brukte fiktive vaktplaner osv osv. Slik blir det privat overskudd av!

Og det er vi er vitne til! Vi ser at barneverns-, barnehage-, pleie- og omsorgsbaroner m.fl. tar ut millioner på millioner i utbytte hvert år – dvs penger fra det offentlige! Dette er utbytte som mer eller mindre ensidig er tjent inn på sosial dumping ovenfor de ansatte.

Disse “utbyttebaronene” - i ulike sektorer, kunne ha valgt å føre seg opp som ansatte i egne virksomheter og tatt ut lønn. De kunne sågar ha hevet millionlønninger i stedet for utbytte, men det gjør de ikke. Nei, de tar i stedet pengene ut i form av utbytte fordi det gir store skattefordeler fremfor på lønnsinntekt!

Det vi er vitne til er EU og markedsliberalistenes politikk Dette er EUs tjenestedirektiv sin politikk i praksis, dette er EUs vikardirektiv sin politikk i praksis, dette er Høyre og Fremskrittspartiet sin politikk! Men jeg synes at Fremskrittspartiet og Høyre i det minste kunne innrømme sine motiver - fremfor å forsøke å bløffe med at private kan drive billigere og bedre!

I tillegg ser vi at flere av disse “utbyttebaronene” - i forskjellige virksomheter som er nevnt, også tar store utbytter og fører/ investerer i utlandet – det har også sine skattefordeler. Dette mener jeg er uetisk bruk av penger de aldri hadde kunne tilegne seg om det ikke var for skattebetalerne.

Hva nå Adecco!
Det er rimelig at Adecco, som er blitt avslørt som løgnere, svindlere og lovbrytere, nå blir pålagt (om nødvendig med dom) å etterbetale de ansatte lønn og overtidsgodtgjørelse jf gjeldende tariff i det offentlige! Gjør man det får man frem de faktiske kostnadene for “privat” virksomhet som utfører oppdrag for det offentlige. Dersom man gjør det - er jeg rimelig sikker på at man får det endelig beviset på at det private ikke kan drive verken billigere eller bedre enn det offentlige! Når de tallene kommer på ordet er jeg sikker på at de “rød-grønne” får verdens beste gavepakke å benytte i valgkampen på i år (kommune- og fylkestingsvalget) og ved Stortingsvalget i 2013!

Fremskrittspartiets og Høyres politikk (inklusive Venstre og Kristelig folkeparti) vedrørende det private har kort og godt ikke troverdighet lengre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar