fredag 4. februar 2011

Ofres omsorgstrengende til fordel for spekulative investordrevne eiendomsselskap?

Det er en skrikende mangel på sykehjemsplasser og omsorgsboliger i Norge. Den rød-grønne regjeringen har et mål at det skal bygges 12 000 nye sykehjemsplasser og omsorgsboliger innen 2015. Dette målet vil trolig bli vanskelig å realisere blant annet som en følge av EU gjennom EØS-avtalen, og det faktum at regjeringen har sendt ut en proposisjon -hvor forslaget er at regjeringen vil oppheve nonprofittkravet, slik at kommunene kan stå fritt til å kjøpe omsorgsplasser fra kommersielle privatdrevne selskaper. Selskaper som vi har erfaring på at er usedvanlig grådige mht profitt. Så min påstand er at forslaget fra regjeringen kan åpne for at omsorgstrengende ofres til fordel for de spekulative investordrevne eiendomsselskapene! Det er meget sterkt å beklage at utviklingen går i en slik retning! Det er rett og slett mangel på respekt for skattebetalernes penger og de pleietrengende!

I utgangspunktet hadde den rød-grønne regjeringen et ønske om at boligbyggerlag kunne stå for utbygging av omsorgsboliger – slik det er blitt gjort tidligere. Men da fungerer EØS-regelverket slik at da må regjeringen subsidiere alle kommersielle eiendomsselskap.

Det betyr at selv om vi har en rød-grønn regjering, så tvinger EU – gjennom EØS-avtalen – den sittende regjeringen til å føre ”Fremskrittspartipolitikk”! Saken viser hvordan den rike eliten har maktet å skape fullstendig kontroll over all politikk i Europa uansett politiske farge, – dvs en politikk som trolig er stikk i strid med demokratiet sine interesser!
Denne saken viser med all tydelighet – og bør være et meget sterkt argument for å si opp EØS-avtalen – og at Norge bør følge Sveits sitt eksempel om å stå utenfor EU.

Ved å slippe til spekulative eiendomsinvestorer, kan vi generelt forvente oss en kraftig kostnadsøkning på omsorgstjenester rundt om i landet. Et eksempel på dette kan vi hente fra Oslo (dvs fra Fremskrittspartiet og Høyre). Da Midtåsen omsorgshjem skulle bygges, inngikk Oslo kommune et finansieringsprosjekt med offentlig privat samarbeid (OPS) med investorene Jan Erik Collier og Atle Brynestad. OPS er en form å skjule en kommunes finansielle underskudd på, samtidig som det fungerer som et avbetalingskjøp – dvs et meget kostbart lån som skal tilbakebetales i avdrag en dag – uavhengig av hva slags økonomisk tilstand landet og/ eller kommunen er i når den dagen kommer.

Jf en revisjonsrapport for Oslo kommune fra 2007, viser det seg at OPS-avtalen som er inngått mellom Oslo kommune og investorene Jan Erik Collier og Atle Brynestad, vil medføre at utbyggingen av Mitdtåsen omsorgshjem, vil fordyre utbyggingsprosjektet med ca 100 millioner kroner – kontra om Oslo kommune hadde stått for drift og utbygging selv.

Dersom vi får flere slik kostbare fordyrende private utbygginger som Midtåsen omsorgshjem, vil det gå kraftig utover innholdet i helse- og omsorgstjenestene i Norge. En befolkning på ca 4,9 mill innbyggere har ikke rygg til å bære kostnader med slike grådighetskulturer - parallelt med at omsorgstjenestene også skal ha et innhold og en kvalitet.
I tillegg skal tilbakebetalingen av OPS-lånene også finansieres/ subsidiært betales i form av leie.

Er det ikke på tide at vi får innført en demokratisk styrt politikk, basert på folkeviljen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar