lørdag 19. februar 2011

Hvem eier oljen som ennå ikke er boret opp?

Da oljeselskapet fant olje under havbunnen på Ekofisk i 1969, proklamerte politikerne – med tverrpolitisk enighet - at oljen var hele nasjonens eiendom. Fordelingen av rikdommen i ettertid bærer ikke akkurat preg av at oljen er hele nasjonens eiendom! Politiske prosesser har ført til at oljen i praksis er privatisert langt utenfor demokratisk styring, kontroll og revisjon!

Det vi derimot kan konstatere er at enkelte rike har fått relativt tykke sugerør ned i oljeøkonomien.

Dessverre kom markedsliberalismen til landet - med Høyre og statsminister Kåre Willoch (1981/ 1985). Etter det er det blitt slik at det gradvis er blitt fritt frem for de rike til å kunne overta alle rikdommer og verdier som det offentlige sto som eier av – dvs fellesskapets/ hele nasjonens eiendom. Det har gått, og går samme veien med oljen og oljeformuen ser det ut til.

I 2001 åpnet regjeringen (Stoltenberg I) for delprivatisering av Statoil. Da aksjene ble lagt ut for salg, kom det klare advarsler og formaninger til alle de som ikke tilhører eliten, at dersom de ikke mestret å eventuelt tape aksjeinvesteringer, så bør de holde seg unna å kjøpe oljeaksjer.
Det som faktisk skjedde, var at det som i 1969 var ”hele nasjonens eiendom” (oljen), måtte folk betale for å få et eierforhold til i form av aksjekjøp (dvs man måtte betale for noe man selv eier). Slik ekskluderte man de fleste norske innbyggerne fra å kunne ta del i oljeeventyret.

I motsetning til mange andre oljeland, vedtok politikerne riktignok at oljeutvinningen skulle beskattes uavhengig av hvilket selskap som pumpet ut oljen, slik at landet skulle få en hvis andel av utvinningen av olje på norsk sokkel. I de fleste andre oljenasjonene er denne rikdommen ensidig forbeholdt den rike eliten.


Fremskrittspartiet og oljen
Hvor hadde Norge vært i dag med oljeformuen om Fremskrittspartiet hadde hatt makt? Og hvordan ville Norge taklet den verdensomspennende finanskrisen og arbeidsledigheten som rammer mange rundt hele verden om det ikke var for oljeinntektene?

I 1975 ville Carl I. Hagen (Fremskrittspartiet) selge hele den norske oljeformuen for den latterlig lave salgssummen 10 milliarder kroner. Carl I Hagen uttrykte det slik i Stortinget, sitat; ”Så vidt vi har undersøkt, er det i dag ikke noe problem å selge rettigheter for 10 milliarder kr, da får vi en reell inntekt fra et reelt salg som ikke vil kunne gjøres om oljeprisen går nedover”, sitat slutt.

Etter delprivatiseringen av Statoil først i 2001 (Stoltenberg I), og deretter ytterligere delprivatisering i 2004 (Bondevik II-regjeringen ved Thorhild Widvey - Høyre) gjennomførte oljenæringen en massiv kamp/ lobbyvirksomhet for å få redusert skattene på norsk sokkel betraktelig (gårdighetskulturen kom til syne). Det norske folk, og hele nasjonens eiendom, skulle ranes ytterligere av eliten i form av skattelettelser. Hvilket parti var det som støttet dette forslaget/ kampanjen om skattereduksjoner – jo, selvsagt; Ingen andre enn nettopp Fremskrittspartiet.

I 2007 ville Fremskrittspartiet på nytt senke skattene på norsk sokkel, et forslag som (målt i 2007-kroneverdi) ville medført flere hundre milliarder kroner tapt for den norske stat.

Fremskrittspartiet fortjener med andre ingen annen betegnelse enn ”samfunnssabotørene” – de vil ødelegge et hvert tiltak som kan komme norske arbeidstakere og trygdede til gode! Husk det ved kommende valg – dvs hva Fremskrittspartiet står for vedrørende oljeformuen – og hvordan de gjør hva de kan for å ekskludere det norske folk fra å ta del i denne rikdommen!!


Det pågår en kamp om oljen i Lofoten og andre sårbare havområder i dag
Det pågår i disse dager en kamp om oljen utenfor Lofoten og andre steder i nordområdene – dvs kampen om oljen i Norges matkammer og Norges nest største næring – dvs fiskeforekomstene (som også er hele nasjonens eiendom – men som er blitt kvotedelt – dvs i praksis tildelt den private rike eliten).

Her opplever vi at store deler av Norges befolkning løper etter eliten, for at de skal få tilgang på oljerikdommene i disse sårbare områdene. Det er ikke merkelig at den rike eliten kjører sterke kampanjer akkurat i dag - tidsmessig. Med dagens meningsmålinger ligger an til en skikkelig blå-blå regjering i 2013. Det kan bety at dersom Fremskrittspartiet og Høyre kommer til makta, så selger de hele nasjonens eiendom til private – til latterlig lave dumpingpriser (slik de har gjort det i Oslo kommune - hvor Fremskrittspartiet og Høyre har makta)! Og akkurat det vet de som nå står bak oljeborekampanjene i dag – som vil ha en hurtig avgjørelse. De vil sikre sin egen grådighet!


Nytt oljeselskap
Det norske folk bør derfor samle seg om at det etableres et nytt nasjonalt oljeselskap, som hele Norges befolkning (den norske stat) står bak. Et nasjonalt selskap som får tildelt alle fremtidige oljeblokker og inntekter – og som står uavhengig fra markedsliberalistene
Et slikt selskap må sikres en evigvarende avtale/ lov som hindrer at selskapet noensinne kan bli solgt til utlandet/ private – om det skulle skje at Høyre/ Fremskrittspartiet kommer til makta! Den eneste måten å gjøre det på, er å sikre hele Norges befolkning eierandel i selskapet.

Hvorfor er det viktig?
Jo, markedsliberalistene har sørget for/ sørger for at Norge stort sett bare er blitt en leverandør av råstoffer. Til og med store deler fisken blir sendt til Kina for foredling. Norske oppfinnelser, norsk kunnskap, norske verdier kjøpes opp av en liten elite, og flyttes/ selges ut av landet. Bare Stein Erik Hagen (skatteflyktningen) har solgt unna for rundt 70 mrd kroner til utlandet. Norge ribbes for store verdier – uten å få noe igjen.

Hva skal arbeidstakere og trygdede leve av i Norge i fremtiden? Når alt selges/ flyttes til utlandet, og etter hvert ingenting lengre skal produseres i Norge (etter markedsliberalistenes syn) – har vi ikke lengre noen inntekter – og heller ikke noe å handle for med utlandet når oljen tar slutt. Er vi i ferd med å gjøre oss selv til et u-land? Markedsliberalistene (EU/EØS) er i ferd å bringe Norge sakte men sikkert i helt feil retning!

Til og med forsvaret bygges ned i hurtig tempo, slik at Norge ikke lengre skal være i stand til å forsvare sine eiendeler en gang.

Alle inntekter fra et nytt nasjonalt oljeselskap må derfor ensidig gå til å bygge opp og sikre norske arbeidsplasser – for norske arbeidstakere – i et fremtidig perspektiv. Og nye selskaper som etableres må innrettes slik at det ikke blir muligheter for at oppfinnelser, kunnskap og produksjon kjøpes opp og flyttes/ selges til utlandet.

Min påstand er at hele det norske folk i dag utsettes for en piratvirksomhet av markedsliberalistene – slik nasjonens verdier forvaltes i dag!
Opprettelse av et nytt nasjonalt oljeselskap etter ovennevnte kriterier handler derfor om å sikre fremtiden til det norske folk!

Alle er vi i dag vitne til hvordan infrastrukturen forfaller i Norge – parallelt med at eliten flagger selskapene ut!


Oljefondet – norsk eller utenlandsk/ eller privatisert?
Bondevik II-regjeringen (med Fremskrittspartiet som støtteparti og garantist for Bondevik II-regjeringens politikk), sørget for å privatisere Norges bank – dvs å kaste politisk oppnevnte politikere ut av styret. Norges bank forvalter i dag oljefondet utland. Denne virksomheten er i dag i stor grad flyttet til utlandet (i hovedsak London) – med markedsliberalistenes velsignelse.

Det er ganske alvorlig, for Norges bank er dermed blitt underlagt helt andre etiske retningslinjer enn hva demokratisk folkevalgt forvaltning vil lagt til grunn for forvaltning av nasjonens formue.

Oljefondet (pensjonsformuen) er et objekt finanseliten er veldig ute etter å få kloa i (på lik linje med offentlige skatte- og avgifter). Her har Trond Giske funnet ut at han vil invitere et 30 – 40 talls styrtrike arvinger tilhørende den styrtrike finanseliten – som uten innblanding av andre demokratiske organ – skal få komme med sine råd om hvordan oljeformuen skal forvaltes. Dette fremkom i mediene for en tid tilbake.
Det er et signal om at regjeringen betrakter oljeformuen som eliten eiendom – som de har forvaltningsrett over – og ikke det norske folk. Dette var et meget skuffende trekk av næringsminister Trond Giske.

For en tid tilbake var Trond Giske i Asia – sammen med blant annet skatteflyktningen Stein Erik Hagen. Giske hadde med seg nasjonen Norge sitt ”sjekkhefte”. I følge mediene betalte Giske ”piratpenger” for å beskytte blant annet norske skatteflyktningers - og de som selger at av norske verdier og kunnskap til utlandet - sine interesser. Hva slags signal er dette – jo at den norske regjeringen beskytter skattepirater? Samtidig som kuttes på trygder og pensjoner gradvis gjennom nye reformer – trolig for å tilvenne det norske folk mulig fremtidig fattigdom.

Snakk om dobbeltmoral. Norge betaler beskyttelsespenger for skattepirater, mens de sender norske soldater for å beskytte skattepirater mot båtpirater – forstå det den som kan!


Et fremtidig Norge
Et fremtidig Norge er avhengig av en betydelig forbedring av infrastrukturen, selv de fattigste landene i Europa innser at det er nødvendig – og gjør det! I tillegg må det satses betydelig på forskning og kunnskap for å bygge opp varige arbeidsplasser i Norge, og sikre fremtidige generasjoner enn trygg fremtid. Det har vi store muligheter til – men det betyr at fremtidige verdier fra oljevirksomheten må sikres norske interesser (hele den norske befolkningens interesser). Og det betinger at ”salg-av-alle-offentlige-verdier-partiene-til-dumping-priser”, dvs Høyre og Fremskrittspartiet, må holdes langt unna maktens korridorer.

Mitt poeng er å få en debatt og en politikk som sikrer Norges fremtid! Min påstand er at det er ikke markedsliberalistene opptatt av – derfor må et flertall av velgerne kreve slike reformer! For oljen som ennå ikke er boret opp, eller delt ut, tilhører det norske folk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar