torsdag 24. februar 2011

Idrettsforbundene må si opp sponsoravtalene med Adecco med øyeblikkelig virkning!

Solidaritetsaksjoner virker! Det må visst til ovenfor idrettforbundene i forhold til Adecco også!

La meg nevne et par eksempler på solidaritetsaksjoner som virker.

1.
Arbeidsgiverne ved Bekken & Strøm på Gjøvik nektet sine arbeidstakere tariffavtale. Arbeidstakerne måtte gå til streik. Sympatiaksjoner i form av at transporten til og fra Bekken & Strøm ble rammet, kutt i bestillinger osv, gjorde at lederne ved Bekken & Strøm til slutt måtte gi etter og gi arbeidstakerne en tariffavtale. Solidaritet i fellesskap virker!

2.
Farouk Abdulhak er mistenkt for å ha tatt livet av Martine Vik Magnussen i London. Han flyktet til sin far – Shaher Abdulhak - i Jemen. Shaher Abdulhak driver en del forretningsvirksomheter rundt om i verden. I en solidaritetsaksjon, valgte sju norsk Stortingsrepresentanter å skrive et brev gjennom diplomatiet til land hvor Abdulhak driver forretningsvirksomhet, for å forsøke å ramme faren på en slik måte at sønnen kan bli stilt for retten. Det medførte at Shaher Abdulhak har reist erstatningskrav mot de norske Stortingsrepresentantene, fordi brevet har rammet forretningsimperiet til Abdulhak. Solidaritet i fellesskap virker!

Adecco får reklamere der hvor de har sponsorkontrakter, blant annet innenfor fotball- og skisporten. Jeg gjentar hva som står på Adeccos hjemmesider, sitat;

”I tillegg utøver Adecco samfunnsansvar gjennom sin støtte til idretten. De mest synlige sponsoratene er av toppidretten gjennom Adeccoligaen, herrelandslaget i lagrenn sprint og Norges idrettsforbund, men vi støtter også rundt 40 lokale klubber og individuelle idrettsutøvere”.

Det å kjøpe billetter, utstyr, og/eller deltar der hvor Adecco utøver reklame/ aktivitet, legitimerer langt på vei den lønns- og personalpolitikken som Adecco fører. Vil norske arbeidstakere ha lønns- og arbeidsvilkår tilsvarende hva Adecco-ansatte har over flere år?

Sett ut fra et slikt ståsted bør derfor alle nordmenn boikotte fotball og annen idrett inntil idrettsforbundene har trukket seg fra samarbeidet med Adecco

En talsperson for fotballforbundet uttalte i tilknytning til avsløringen om ulovligheter at det ikke var aktuelt å bryte kontrakten med Adecco, og regnet med Adecco ryddet opp i de forhold som er avslørt. Vedkommende sa videre at han ”ser frem til å videreutvikle samarbeidet”. Det bør få konsekvenser!

Husk; Det Adecco-ansatte har opplevd av sosial dumping, er EUs vilje for arbeidstakere. Adecco har i praksis bare forskuttert virkningene av EUs tjeneste- og vikardirektiv i Norge – dvs sosial dumping - ved sin utøvelse av lønns- og personalpolitikk!

Husk at markedsliberalistene – først og fremst ved Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre har til hensikt å innføre et lovverk med den samme arbeidsgiverpolitikken som det flere Adecco-ansatte har opplevd i disse daget. Det vil si arbeidsdager opp til 60 timers arbeidsuke uten overtidsgodtgjørelse, svekket stillingsvern osv.

Hver gang markedsliberalistene har foreslått å privatisere offentlige virksomheter, anbudsutsettelser av offentlige oppgaver, og økt konkurranse, har fagbevegelsen kommet med sterke advarsler.

Markedsliberalistene har svart at det er nødvendig med konkurranse, ellers greier ikke det offentlige sine oppgaver. Nå ser vi at den skyhøye utbyttepolitikken til private dreier seg om at de skjer på bekostning av kvaliteten på tjenestetilbudene og på bekostning av lønn, arbeidsforhold, pensjonsbetingelser eller lignende for de ansatte.

Markedsliberalistene har svart med at fagbevegelsen er utgått på dato, umoderne, ikke tenker nytt, og har privatiseringsangst. Markedsliberalistene mener at private kan spesialisere seg og drive mer effektivt, og at markedet vil sikre de beste tjenestene til lavest mulig pris.

Nå ser vi – gjennom Adecco-skandalen – nøyaktig virkningen av det som fagbevegelsen har advarte mot at kan skje! Fagbevegelsen fikk rett!

De som er rystet over lønns- og personalpolitikken til Adecco, bør i solidaritet over egne lønns- og arbeidsvilkår avstå fra deltakelse på arrangement der Adecco er involvert som sponsor/ med reklame – inntil idrettsforbundene har trukket seg fra alle Adecco-avtaler. For meg er det helt utelukkende å bidra til bygge opp under en bedrift og et arbeidsliv basert på løgn svindel og lovbrudd. Det håper jeg arbeidstakere flest også gjør!

Solidaritetsaksjoner virker! Sammen – i sosialdemokratiets ånd - er vi sterke, splittet – ”Fremskrittspartipolitikkens” ånd – er vi svake! EUs tjeneste- og vikardirektiv må slås tilbake!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar