søndag 6. februar 2011

Pensjonsalder og arbeidsledighet

Den rød-grønne regjeringen (Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet) gjør en god jobb mht å holde arbeidsledigheten lav.

Avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA) viser en marginal økning på at tallet for gjennomsnittlig fratreden fra arbeidslivet øker.

Ungdomsledigheten er relativt lav i Norge, målt mot gjennomsnittet i EU – som er på 20,6 år (jf Eurostats oversikt).

Det er grunn til å sammenligne litt med våre nordiske land.

Danmark;
Nye tall viser gjennomsnittelig pensjonsalder i Danmark er på vei ned. Siden 2001 har gjennomsnittelig fratreden fra arbeidslivet for danskene gått fra 61,3 år, mot 61,6 år i 2001, viser tall fra EU-kommisjonen.

Statistikker er noe variable (etter hvilken statistikk man leser), men ungdomsledigheten i Danmark ligger på rundt 13 % - og arbeidsledigheten er ca 7 % totalt i befolkningen.

Kommentar;
Danmarks tall viser at ungdomsledigheten er lav sett i forhold til Sverige og Finland, mens tallet for pensjoneringsalder (når man slutter) synker. Kan årsaken være utstøting av eldre arbeidstakere - slik situasjonen var i Norge for noen år siden – spesielt under Bondevik II-regjeringen - støttet av Fremskrittspartiet?

Sverige;
I Sverige viser det seg at den gjennomsnittlige pensjonsalderen har steget fra 62,1 til 63,8 år fra 2001 og frem til i dag.

Statistikker (fortsatt noe variable), viser at ungdomsledigheten i Sverige ligger på ca 29 % - og arbeidsledigheten er mellom 8 og 9 % totalt i befolkningen.

Kommentar;
Sverige har enorm utvandring av arbeidssøkende ungdom til blant annet Norge. Tallet på ungdomsledighet ville altså vært høyere om det ikke var for muligheten for svensk ungdom til å ta seg arbeid i andre land - som eksempelvis Norge.

Finland;
I Finland viser tall at gjennomsnittelig fratreden fra arbeidslivet er 61,7 år.

Like variable statistikker viser at ungdomsledigheten i Finland er på ca 28 % - og arbeidsledigheten totalt er mellom 8,1 – og 8,5 %

Kommentar;
Legger man til grunn kommentarene som er kommet fra analytikere, viser det seg at myndighetene i Finland tar grep, og at det er tegn til bedring i arbeidsledighetsstatistikkene.

Norge;
I tilknytning til ny pensjonsordning, operer man med at gjennomsnittelig fratreden fra arbeidslivet i Norge er på ca 59,6 år. Jf Eurostat sine statistikker ligger tallet på ca 64,4 år. Jf. Statistisk sentralbyrå (SSB) er tallet 63,1 år for gjennomsnittelig pensjoneringsalder.

Ungdomsledigheten anslås til å ligge på mellom 8,5 til 9 %, mens arbeidsledigheten totalt i befolkningen ligger på ca 3,1 %.

Kommentar;
Norge har med andre ord både lav arbeidsledighet, kombinert med at vi har stor grad av arbeidsinnvandring, samtidig som at ungdomsledigheten ligger ganske lavt målt mot andre land.

Solidaritetspolitikken (fordelingspolitikken) har med andre ord helt andre dimensjoner i Norge enn i EU-landene generelt.

For LO er jobb nr 1 – ”arbeid til alle”! LO tar ansvar, og LO bidrar sterkt til at trepartssamarbeidet fungerer godt for å få til nettopp det (dvs samarbeidet mellom offentlige myndigheter, arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden). Tallene viser at dette samarbeidet fungerer meget godt når vi har en rød-grønn regjering – målt opp mot situasjonen i EU-land (eksempelvis Sverige – hvor høyrepartiene har makten).

Tallene taler for seg! På emnet sysselsetting/ arbeidsmarked lever den rød-grønne regjeringen – dvs partiene Senterpartiet, Sosialistisk venstreparti og Arbeiderpartiet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar