torsdag 6. august 2009

Fremskrittspartiet og Høyre vil gjøre som i EU, å bygge ut fremtidig offentlig infrastruktur gjennom offentlig privat samarbeid (OPS). Med en slik finansieringsform åpner man for kraftig reduksjon av politikernes makt og innflytelse, ved at demokratisk folkevalgt makt overføres til noen få private investorer og spekulanter. Eller sagt på annen måte – politikerne overfører folkevalgt makt til kapitalmakt, og reduserer sin egen rolle til å være bestillere. Det er et stort demokratisk problem – men er blitt en del av EU sin politikk!

For å beskrive tap av demokratisk politisk makt, kan vi se på hva som har skjedd innenfor sykehusdrift ved opprettelse av foretaksmodellen. I dag er det slik at staten (politikernes) rolle et å utbetale en ”sjekk” til helseforetakene, for deretter å overlate til helseforetakenes styrer å bruke pengene. Politikerne har satt seg selv helt på sidelinjen, og står uten muligheter til styring, kontroll og revisjon på hvordan helseforetakene disponerer midlene. Det heter seg offisielt at ”politikere igjen sitter i helseforetakenes styrer” – men det er galt – og en helt feil oppfatning. Det korrekte er at tidligere anerkjente politikere er blitt oppnevnt og plassert - som privatpersoner - i helseforetakenes styrer. Disse såkalte ”politikerne” har verken noe partiapparat eller demokratisk folkevalgte vedtak i ryggen som forteller hvordan de skal stemme når de møter i styrene. I tillegg er det slik at disse såkalte ”politikerne” er i mindretall i styret – og har sånn sett ingen reell makt. Det har selvsagt den konsekvens at markedsliberalistene (lederne), som hentet fra de samme utdanningsmiljøene, og med de samme holdningene og som ofte omgås som venner, har meget stort spillerom i forhold til lønn, personalpolitikk og daglig drift. Demokratisk er dette et meget uheldig system!

Dersom man velger å finansiere fremtidige offentlige investeringer gjennom offentlige privat samarbeid (OPS), så er det den dyreste måten å gjøre investere på. Det kan sammenlignes med å kjøpe en vare på avbetaling. Alle som har kjøpt varer på avbetaling vet hvor dyrt det kan være (ikke uvanlig med opp mot 20 % renter – og kanskje mer). Er det slik vi ønsker at våre skattepenger skal anvendes?

Hva betyr offentlig privat samarbeid (OPS) Offentlig privat samarbeid innebærer en ordning hvor det offentlige bestiller eksempelvis et veiprosjekt hos private, og garanterer for å kjøpe igjen veistrekningen tilbake med faste beløp (”avbetaling”) over et bestemt antall år, mens private - som får oppdraget - står for finansiering, prosjektering, utbygging og vedlikehold i byggeperioden og i nedbetalingsperioden. Det private firmaet som får oppdraget vil da måtte ta opp lån i det private markedet, og de må da ta høyde for at lånerenten kan stige opp mot 20 % (slik lånerenten var i begynnelsen 1990-tallet) i løpet av avdragsperioden - for ikke å ende opp med gå med tap. Det innebærer at når renten er lav, er dette penger som går rett i lomma til den private utbyggeren. Således er dette den dyreste måten å bygge ut infrastruktur på.

Det sier seg selv at det er ikke mange personer/firmaer som likvide til å få slike lån, ergo vil et slikt system gi monopol til noen få personer som har muligheten til få slike oppdrag. I store grad handler dette om å privatisere de pengene som vi innbetaler i skatter og avgifter, og å overføre revisjon av offentlige innbetalte midler til private revisjonsbyråer – revisjonsfirmaer som har helt andre etiske og moralske standarder enn hva offentlig revisjon har (vi husker vel godt Enron-skandalen (USA), Nedre Romerike vannverk, undervisningsbygg i Oslo osv osv som eksempler på hvordan privat revisjon kan gå).

OPS-avtaler vil ha som effekt at det binder opp (beslaglegger) store deler av de offentlige budsjettene for mange, mange år fremover – gjennom offentlige garantier med førsteprioritet - til tilbakebetaling av OPS-avdrag til private. Dette er mine og dine skattepenger, og det binder oppfremtidige generasjoner av skattebetalere. På denne måten svekker man politikernes makt over pengene som er demokratisk innbetalt til statskassen. Og det kan ha som effekt - dersom de offentlige inntektene går ned - så vil det gå utover og forringe andre velferdstilbud gjennom at man må gjøre innstramninger innenfor eksempelvis skole-, helse-, omsorgs- samferdselstilbud osv osv.

Når offentlige midler anvendes til å kjøpe infrastruktur på dyrest mulig måte og midlene bindes opp etablerte prosjekter, har det som konsekvens at det blir enda mindre penger til oppstart av nye prosjekter. Høyres slagord fra noen år tilbake, ”mer igjen for hver krone” gjelder visst ikke lenger – i hvert all ikke når det gjelder å berike enkelte private med det offentliges penger!
Siden Fremskrittspartiet og Høyre vil innføre skattelettelser i størrelsesorden 15 – 50 mrd kroner, så vil de offentlige inntektene i utgangspunktet allerede være svekket. Fremskrittspartiet vil i tillegg fjerne ordningen og inntektene som skjer gjennom bompengefinansieringen. Det betyr at med en eventuelt Høyre/ Fremskrittsparti-regjering, så vil de offentlige inntektene allerede være svekket. I tillegg kommer OPS som helt klart vil ha som effekt å svekke min og din velferd ytterligere med sine kostnader, og en nedbygging av offentlig sektor.

I Norge har vi en solid økonomi, og trenger i utgangspunktet ikke å lånefinansiere utbyggingsprosjekter, dessuten kan man bygge ut gjennom egne prosjekter innenfor forvaltningen. For å få mest igjen for hver krone vi investerer, kan det offentlige ta opp eventuelle lån for utbyggingsprosjekter gjennom egne forvaltningsselskaper. Da har man muligheter til å oppta lån etter rentesatsen tilsvarende statsrenten som fastsettes av Norges bank. Det vil spare skattebetalerne for betydelige kostnader.

Det er et ordtak som heter at ”det er ikke gull alt som glitrer” – slik tror jeg man trygt kan si at ordningen med offentlig privat finansiering (OPS). For den som er opptatt av demokratisk folkevalgt styring - og en sterk velferdsstat – må klart si i fra at vi ønsker ikke at Fremskrittspartiet og Høyres skal få fritt spillerom til å sløse med mine og dine skattepenger gjennom offentlig privat samarbeid (OPS). Du har frihet og mulighet til å forhindre det ved årets Stortingsvalg gjennom å bruke din stemmerett!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar