mandag 17. august 2009

Fremskrittspartiet - partiet som vil forandre Norge?

Kostnadssprekk på nye Holmenkollen nasjonalanlegg er foreløpig på nye 600 mill kr. Det viser at utbyggingen er helt ute av styring og kontroll, med byråd Anette Wiig Bryn fra Fremskrittspartiet (Næring og idrett) i spissen. Med slike overskridelser, må noen betale prisen, og det blir selvsagt velferdstilbudene i Oslo dette vil gå utover. For det er ingen andre steder å innhente disse pengene fra.

Er det med slik styring Fremskrittspartiet vil forandre og fornye Norge – slik de har uttalt?
Når man legger sammen alle de pengene Fremskrittspartiet har lovet i partiprogrammet og i uttalelser, og setter det opp mot statens inntekter i form av skatter og avgifter – og trekker fra Fremskrittspartiet lovnader om skattelettelser (50 mrd kr) + frafall av offentlig bompengefinansiering, så øyner jeg samme galskapen dersom Fremskrittspartiet skulle få regjeringsmakt!

I 2005 ble det bevilget 52,8 millioner kroner til opprusting av Holmenkollanlegget ski-VM i 2011. Høsten 2005 steg prisanslaget til 110 mill. kr. I desember 2005 var regningen kommet opp i 581 mill. kr. I november 2007 ba Anette Wiig Bryn (Frp) om nye 400 millioner, slik at prisanslaget kom opp i 988 millioner. I 2008 steg anslaget til 1,2 milliarder kroner. Nå er overslaget steget til hele 1,8 mrd kr.
Og hva sier Anette Wiig Bryn til sitt forsvar, jo at; ”årsaken til overskridelsene er at prosjektet er blitt mer omfattende og komplekst enn det som var mulig å forutse da arbeidet startet”.
Saken er nok heller at det ikke har vært styring og kontroll!Et annet spørsmål er om dette er en bevisst politikk ved bruk av anbud? Generelt ser vi ofte at store prosjekter kalkuleres veldig lavt, og at byggprosjekter igangsettes. Når arbeidet er startet opp – er det blitt en umulighet å stoppe prosjektet. I ettertid viser det seg at de faktiske kostnadene på anbudsprosjekter sprekker til det mangedobbelte – i Holmenkollanlegget sitt tilfelle fra 52,8 mill kr til hele 1,8 mrd kr – og det er ikke sikkert det stopper der.

Nei – det å eksperimentere med Fremskrittspartiet er et spill vi må avstå fra ved høstens valg! Det er lærdommen – for denne saken med økonomistyringen på nye Holmenkollen – kan bli beskjeden målt opp med alt hva Fremskrittspartiet har lovet velgerne – enda de har ikke mer penger enn andre partier (faktisk mindre - tatt kuttene på skatter og bompengefinansieringen). Stem rød-grønt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar