mandag 17. august 2009

Om Fremskrittspartiet og finanskrisen!

Er Fremskrittspartiet egnet til å sitte i regjering?

Markedsliberalismen, Fremskrittspartiets fremste varemerke, har visst seg å ha spilt fallitt. Den verdensomspennende finanskrisen viser det med all tydelighet at markedsliberalismen ligger med brukket rygg.

Det forhold at politikerne overlater demokratisk folkestyrt makt til mer eller mindre lukkede styrerom gjennom privatiseringer og endrede styringsformer, dereguleringer, svekkelse av tilsyn og ordensmakt osv, har vist seg å være egnet som styringsform. Finanskrisen – verden over – har lært oss at vi trenger en sterk stat, med offentlig demokratisk styring, kontroll og revisjon på de områder som er i fellesskapets interesse.

USAs president, Barack Ombama, har også sett seg nødt til – på tross av markedsliberalistenes anbefalinger – å gå inn for en langt sterkere kontroll og styring av finansmarkedene.
Tidligere president, George W. Bush (den mest høyreorienterte av alle statsledere i moderne tid) antydet det samme. Da George W. Bush antydet dette gikk Fremskrittspartiet ut å beskyldte Bush for å være en ”sosialist” – som ikke overlot enda mer til markedet i styre.
Folk på Island har virkelig fått føle hva markedsliberalistene er i stand til å gjøre, dvs når noen få enkeltpersoner får for mye makt.

Da finanskrisen ble kjent her i Norge, gikk ledende tillitsvalgte i Fremskrittspartiet ut og krevde ovenfor regjeringen at nå måtte ”markedet” og markedskreftene ordne opp, og myndighetene skulle holde seg langt unna/ ikke blande seg inn!

Under Fremskrittspartiets landsmøte, nevnte partileder Siv Jensen finanskrisen bare en enste gang i landsmøtetalen. Så dypt engasjerer Fremskrittspartiet seg i forhold til den mest alvorlige politiske saken som verdenssamfunnet har på den politiske dagsorden, samtidig med at flere millioner arbeidstakere rundt i verden (og mange av dem i Norge) mister jobbene sine, og dermed økonomisk trygghet for hjem og familie.

Nei, for Fremskrittspartiet virker det som at de største og viktigste sakene for det norske folk å få opprettet spritsalg på bensinstasjonene, heve fartsgrensene til 120 km/t og fjerning av UP-avdelingen i politiet som driver med fartskontroller, samt få bort de offentlige bompengefinansieringene. Disse sakene står langt over folks behov for å ha en trygg jobb og en sikker inntekt.

I tillegg – i forbindelse med finanskrisen - gikk Fremskrittspartiet aggressivt hardt ut mot den rød-grønne regjeringen med beskyldninger om å ”ha spilt bort 633 mrd kr av skattebetalernes penger (Pensjonsfondet)” på børs. Dette til tross for at aksjene ikke var solgt og avskrevet/realisert med tap. Finansminister, Kristin Halvorsen, gikk ut og forsøkte å forklare dette – men talte til døve ører når det gjaldt Fremskrittspartiet tillitsvalgte!

Heldigvis har vi en regjering i Norge - hvor Fremskrittspartiet ikke er med! De lyttet ikke til rådene fra Fremskrittspartiet om å la markedet styre seg selv. Den rød-grønne regjeringen gikk inn med ordninger som løste opp i i mange finansielle problemer, og Norge opplever i dag den laveste arbeidsledigheten i hele Europa. Det er bare å konstatere at den rød-grønne regjeringen leverer!

I Aftenposten, 17.08, går sentralbanksjef Svein Gjedrem ut og avblåser den store krisen i økonomien. Nok et bevis på at den rød-grønne regjeringens politikk virker.
Så spørsmålet er; Tør vi å slippe Fremskrittspartiet inn i regjeringskontorene: Mitt svar på det er definitivt nei! Fremskrittspartiets økonomiske politikk viser seg å være totalt forfeilet. Det har de til overmål vist både i forhold til finanskrisen, markedsliberalismen, sikring av arbeidsplasser og velferd, samt i synet på behovet for demokratisk styring, kontroll og revisjon av finansmarkedet og samfunnets (fellesskapets) ressurser.
Derfor Stem Rød-grønt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar