mandag 10. august 2009

Kjære arbeidstaker - det lønner seg å være organisert!

Et av dagens nyhetsoppslag er at ”LO-seire har kostet vel 10 milliarder”.

Resultatene LO har oppnådd viser at det lønner seg å være organisert! Alle arbeidstakere i Norge nyter i dag godt av de ordningene som LO har kjempet frem.
Til de som hevder at LO/rød-grønt samarbeid er et ”demokratisk problem” i denne settingen kan umulig ha fått med seg at de ordningene som LO har fått kjempet frem sammen med de rød-grønne gjelder også for de som er organisert utenfor LO. Dette er en hyllest fra LO til alle som organiserer seg, og som 1,3 millioner arbeidstakere nyter godt av i dag – også de fagorganisertes familier.

Mens høyrepartiene er opptatt av å gi skattelette til kun noen få rike – fortrinnsvis de som gir valgkampstøtte til høyrepartiene – så er LO og de rød-grønne opptatt av å gi skattelette til alle arbeidstakere i form av fradrag for fagforeningskontingent til alle som organiserer seg.

Denne saken viser hvor avhengig norske arbeidstakere er av å ha et sterkt LO, og en fortsatt rød-grønn regjering etter høstens valg. Bare se hvilket fantastisk samfunnsansvar LO har tatt ovenfor alle landets arbeidstakere og hva som er oppnådd sammen med de rød-grønne (gjengir listen slik den ble presentert i mediene i dag):


Dette har LOs kampsaker kostet regjeringen
IA-avtalen:

LO presset regjeringen i kne da IA-avtalen skulle reforhandles for vel tre år siden. Regjeringen mente at arbeidsgiverne måtte ta en større del av regningen ved ansattes sykefravær, men anført av LO-leder Gerd Liv Valla ble regjeringen presset til å snu. Enden på visa ble at regjeringen måtte snu og betale selv.

AFP-ordningen: LO har stått knallhardt på at AFP-ordningen må videreføres og fikk gjennomslag for det i pensjonsforliket i 2005 og i lønnsoppgjøret for 2008. Prislapp for AFP i fireårsperioden (direkte tilskudd): 4,1 milliarder kroner.

Sosial dumping: Et av kravene var at sosial dumping måtte bekjempes. Regjeringens handlingsplan for at utenlandske arbeidstakere skulle få ordnede lønns- og arbeidsvilkår, ble presentert på vårparten 2006. Prislapp for økte bevilgninger til Arbeidstilsynet: 30 millioner kroner.

Lærlinger: LO har lenge arbeidet for at retten til å være lærling skal være lovfestet. Det har ikke skjedd i perioden, men både antallet lærlinger og tilskuddet for hver læreplass er kraftig trappet opp gjennom perioden. Prislapp: 4 milliarder kroner.

Dagpenger: Regjeringen har redusert ventetiden for å få dagpenger ved arbeidsløshet fra 5-3 dager. Prislapp: 170 millioner kroner.
Ferietillegg ved arbeidsløshet: Gjeninnført fra 1.juli 2006. Prislapp: 860 millioner kroner.

Fagforeningskontingenten: Fradraget for fagforeningsperioden er doblet fra 1800-3600 kroner i perioden. Prislapp: Over 1 milliard kroner.

Forsøk med 6-timersdag: Et av hastekravene fra LO allerede valgnatten. I tillegg til forsøk er ni utredninger om redusert arbeidstid utarbeidet. Prislapp: 49 millioner kroner.

Utdanningspermisjoner: Det er satt av 20 millioner kroner årlig til ordningen om utdanningspermisjoner/utdanningsvikariater

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar