torsdag 13. august 2009

Styringsrenta til Sentralbanken på Island er opp i 12 %

Markedsliberalismen har sin pris! Det har Island fått føle i disse tider. Det er grunn til å rope et varsko i disse dager, siden Fremskrittspartiet vil innføre en langt sterkere grad av markedsliberalisme dersom de kommer til makta. Hvilke konsekvenser kan få på den Norske økonomien?

Det ble signalisert i dag at styringsrenta til Sentralbanken på Island fortsetter å ligge på hele 12 %. Det er forbrukerne på Island må betale for gildet til markedsliberalistene i form av skyhøye renter på private bolig- og forbrukslån. Til sammenligning ligger styringsrenta til Norges Bank på 1,25 % pr 12.08.2009, med ei dagslånsrente på 2,25 %.

Hva kan vi lære av Høyre-markedsliberalismen på 80-tallet her i Norge?
Det var Høyreregjeringene til Kåre Willoch som innførte markedsliberalismen i Norge i 1981 og 1985, og som satte i gang en stor utlånsiver i de Norske bankene. Til slutt gikk det meget dårlig med Norsk økonomi, og Arbeiderpartiet måtte inn og redde situasjonen (1986). Men oppryddingen kostet, og den 05.05.1986 var dagslånsrenta til Norges bank oppe i 30 %. Den 07.05.1986 steg dagslånsrenta til hele 50 % (Kilde; Norges Bank).

I989 fikk vi på ny en Høyreregjering – og sterkere markedsliberalisme kom tilbake i politikken med regjeringen til Jan Peder Syse. Også da gikk det dårlig med norsk økonomi, og arbeidsledigheten steg urovekkende. På nytt måtte Arbeiderpartiet og LO inn og redde situasjonen, balnt annet etter at bankene kom i store økonomiske problemer. Blant annet husker vi at regjeringen måtte redde DNC-banken, og hvor aksjene i DNC-banken ble nullstilt. LO (Yngve Hågensen) måtte inn å bidra med ”Solidaritetsalternativet” – hvor Norske arbeidstakere bidrog sterkt til å rette opp igjen etter markedsliberalistenes herjinger gjennom å kreve lave lønnstillegg mot garanti om høyere sysselsetting.
I følge oversikten til Norges Bank lå styringsrenta til Norges Bank på 11.00 % pr. 07.09.2009, og dagslånsrenten lå også på 11.00 %. Og alle vi som hadde lån på den tiden, husker godt hva vi måtte ut med i renter på bolig- og forbrukslån. Bankene satte opp renta på utlån for å dekke inn egne underskudd og tap på utlån (konkurser og lignende).

Fremskrittspartiet har signalisert at dersom de kommer til makta, så vil de innføre en markedsliberalisme som langt overstiger langt hva vi så langt har fått oppleve her i landet. Fremskrittspartiet vil slippe løs økonomien ganske dramatisk – i hvert fall hvis de skal finansiere alle sine lovnader ovenfor velgerne. Herunder vil Fremskrittspartiet foreta store låneopptak for å finansiere offentlige investeringer gjennom offentlig privat samarbeid (OPS) – et system hvor private lånefinansierer, bygger ut og vedlikeholder OPS-prosjekter over en 10 -20 års periode, og hvor det offentlige skal kjøpe igjen disse investeringene. OPS fungerer på tilsvarende måte om når vi vanlige forbrukere handler varer på avbetaling (altså veldig kostbare kjøp).

Så spørsmålet er, etter erfaringene fra de markedsliberalistiske Høyre regjeringene til Willoch og Syse, samt forholdene etter markedsliberalistenes herjinger på Island – tør vi slippe Fremskrittspartiet til i Norsk politikk? Jeg ville ikke ta sjansen på det – for vi vet hvem som må betale prisen i neste omgang – det er Norske arbeidstakere og trygdede! Sten rød-grønt!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar