tirsdag 20. juli 2010

Afghanistan; Har tidligere general Stanley McChrystal rett?

Afghanistan; Har tidligere general Stanley McChrystal rett?

Tidligere leder av USAs militære operasjoner i Afghanistan, general Stanley McChrystal, uttalte seg slik nylig slik om den faktiske situasjonen i Afghanistanskrigen – at han fikk sparken. Han gav uttalelser til magasinet Rolling Stone - som ikke falt i god jord hos krigsherren USA – ble ansett som ”nedsettende kommentarer om USAs Afghanistanspolitikk”. Saken er trolig den at Stanley McChrystal er den personen som innehar den beste kompetansen om hva som skjer i Afghanistan, dvs hva som er den faktiske og reelle situasjonen i Afghanistan-krigen. McChrystals uttalelser og analyser får i disse dager drahjelp.

Jf en fersk rapport fra International Council on Security and Development (ICOS), at folk flest i det sørlige Afghanistan ikke vil ha noe med utenlandske styrker å gjøre, samtidig som at de ønsker mulla Omar og Taliban inn i den afghanske regjeringen.

Undersøkelsen viser videre at sju av ti mener at de utenlandske styrkene forverrer situasjonen for lokalbefolkningen med sine militære operasjoner, og det viser seg at hele 68 prosent er uenig i at NATO-soldatene beskytter sivilbefolkningen.

Jf TV 2-nyhetene, tyder det på at afghanske soldater begynner å desertere som følge av den uklare situasjon som krigen i Afghanistan har skapt for dem. Danske soldater meddeler at de får ikke noen hjelp fra lokale militære styrker.

Det kan virke som om myndighetene i USA har oppdaget hvor dårlig krigen faktisk går dem, for det viser seg at Det hvite hus nå kan gå god for ideen om å forhandle med høytstående Taliban-medlemmer via tredjeparter, jf The Guardian.

Det opplyses i dag at Danmark vil bruke 30 millioner kroner på å forsøke å overtale talibanere i Afghanistan til å legge ned våpnene sine, og skifte side. Utenriksminister Lene Espersen håper med det at pengene kan bidra til å dempe motstanden de 750 danske soldatene i Helmand-provinsen møter i dag. Det gir et signal om at allierte er villige til å betale seg ut av en krig som synes tapt!

Spørsmålet er; Begynner også USA å innse at Afghanistan-krigen er en tapt krig – og en katastrofe i forhold til folkeretten? Strategiene synes i hvert fall blir endret etter general Stanley McChrystal sine uttalelser.
Danmark virker til å ha innsett det – krigen er tapt. Er det slik at det bare er den norske regjeringen som ikke ser dette?

Når man ser på hvordan kriteriene for utdeling av Nobels fredspris tidvis er blitt praktisert av nobelkomiteen, så bør general Stanley McChrystal være en god kandidat til denne prisen – gitt at hans uttalelser og avgang bidrar til en slutt på angrepskrigen mot Afghanistan. Det virker i hvert fall som om general Stanley McChrystal har sørget for å snu både strategien og tenkningen rundt om i verden på Afghanistan-spørsmålet, med unntak av majoriteten av norske politikere!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar