lørdag 31. juli 2010

Boligmarked uten kontroll?

En av primærbehovene til folk i Norge, med våre klimatiske forhold, er å ha et sted å bo! Etter at boligmarkedet ble deregulert på begynnelsen av 80-tallet (av Kåre Willoch-regjeringen – Høyre), styres boligpolitikken i dag av boligbaroner og spekulanter! Politikerne svikter – og har overlatt hele boligpolitikken til markedet å bestemme!

Det kan virke som om disse boligbaronene/ spekulantene har et meget godt grep om både utleiemarkedet og utbyggermarkedet. Tilsynelatende virker det slik at i perioder bygges det lite boliger – dermed stiger prisene på utleieboliger. Da utleieprisene blir høye - presses folk til å bygge flere boliger - enten de har råd til det eller ikke. Med flere nye boliger - synker utleieprisene. Da bygges det i en periode færre nye boliger i den hensikt å få prisen på utleieboliger igjen – og slik fortsetter det i en ond spiral.

De unge, trygdede, og mange arbeidstakere med midlere/ lavere utdanning – og dermed midlere/ lavere inntekt – rammes meget hardt av dagens boligpolitikk! Det er derfor på tide med en kraftig reformering av boligpolitikken! Det er et politisk ansvar!

Statsviter Bent Sofus Tranøy har lagt frem en oversikt som viser at på 18 år har boligprisene økt med hele 276 % - mens lønningene bare har gått opp med 52 % i snitt i samme periode. Den samme undersøkelsen viser at utleieprisene i snitt er litt høyere enn lønnsveksten (5 – 8 %).

Fremskrittspartiet kaller dette en ”sunn” politikk – fordi ”markedet regulerer seg selv”! Forstå det den som kan at det er mulig å uttrykke seg slik!

Prisene i utleiemarkedet varierer sterkt ut fra hvor de ligger geografisk. I dag er det studentene i de store byene som virkelig får føle denne råe boligpolitikken på kroppen, fordi studiekompensasjonsordningene på langt nær har økt tilsvarende økningene i utleieprisene på boliger. Det rammer særlig studenter som har foreldre (arbeidstakere) med midlere/ lavere utdanning og dermed lønn, og som har begrensede muligheter til å trå støttende til økonomisk når det gjelder bolig for sine håpefulle. Resultatet er blitt at unge bor stadig lengre hjemme før de etablerer seg på egenhånd.

I tillegg er det veldig mye dårlig håndverk som blir utført på mange av de boligene som bygges i dag. En trend viser at byggefirmaer ofte slår seg selv konkurs, for å unngå erstatningskrav mot seg for dårlig utført arbeid - i følge forbrukerrådet. I slike tilfeller driver utbyggerfirmaer uten respekt for sine kunder – hvilket er helt uetisk og uakseptabelt for de som må bære tapene ved slike konkurser (samfunnet).

Dette er prisen vi må betale for innføring av markedsliberalisme/ nyliberalisme, med tilhørende grådighetskultur hos spekulanter og boligbaroner! Og slik går det når politikere har gitt fra seg all makt og styring – og overlater til dyrkjøpte konsulenter og markedet å bestemme politikken. Nå mener jeg at disse spekulantene og boligbaronene har fått styre lenge nok! Det er på tide politikerne tar makta og styringen tilbake – og sørge for en boligreform, med finansieringsmåter, og med et utbyggingstempo som gir levelige vilkår for alle på så vel utleiemarkedet som på boligmarkedet (dvs inklusive trygdede, studenter og arbeidstakere med midlere/ lavere utdanning).

Det er for ille at folk i full jobb - og med sikker inntekt - i enkelte tilfeller ikke får lån av bankene for å skaffe seg bolig, fordi inntekten ikke er stor nok – og låntakeren dermed blir funnet ”sikker nok” av banken som låntaker!

Det er grunn til å minne om at det var boligpolitikken, boligprisene og såkalte ”råtne lån” som var medvirkende årsak til finanskrisen i USA.
Det viser seg at markedsliberalismen, eller ”Fremskrittspartipolitikken”, ikke løsningen på boligpolitikken for de fleste i Norge. Det har utviklingen vist. Boligpolitikken i USA, dvs ”Fremskrittspartipolitikken”, viste seg å direkte en direkte ”samfunnssabotasje” – jf finanskrisen.

Vi trenger derfor en boligreform i Norge snarlig – bygd på folks behov – og ikke på boligbaroner og spekulanter sine (profitt)behov!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar