søndag 18. juli 2010

Er innsatsen i Afghanistan verdt prisen?

Er de alliertes innsats i Afghanistan verdt prisen? NRK nyhetene meddeler at krigen så langt har kostet de allierte 2 000 mrd kr.

En av begrunnelse myndighetene bruker for de alliertes nærvær i Afghanistan skal være ”bistand og gjenoppbygging” (utviklingshjelp) av et levedyktig demokrati. Undersøkelser viser at 9/10 av beløpet som er blitt anvendt de 9 årene krigen har pågått, mens bare 1/10 er gått til tiltak som kan defineres som ”bistand og gjenoppbygging”?

Det hevdes videre at mye av pengene forsvinner på korrupsjon, dyre private sikkerhetsfirmaer og dårlige prosjekter sier utviklingsekspert Richard Gowan fra European Council on Foreign Relations (ECFR).

Krigen i Afghanistan er erklært som en katastrofe og et grovt brudd på folkeretten og dermed det internasjonale samfunnet. En ”krig mot terror” (tidligere president George W. Bush sin definisjon), der Norge deltar, der tortur, hemmelige fengsler, bruk av hemmelige fangefly i internasjonalt luftrom, og annen utenomrettslige disposisjoner. Og som i tillegg var en av grunnene til opprettelsen av Guantànamo-basen på Cuba, som fortsatt eksisterer.

Er 2 000 mrd kr verdt prisen når man nå trygt bare kan konstatere at Afghanistanskrigen er tapt krig?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar