fredag 23. juli 2010

Demokrati i EU - eller mangel på sådan

En meget interessant artikkel dukket på Aftenspostens nettside i dag (23.07), som reiser spørsmål om demokratiet i EU – eller mer riktig; Mangel på sådan!

Et høyrepopulistisk parti i Sveits foreslo nylig at 11 regioner i nabolandene Tyskland, Frankrike, Italia og Østerrike skal bli en del av Sveits. I følge Aftenposten ville Partilederen Toni Brunner ha en slutt på snakket om at Sveits bør bli en del av EU. Brunner vil heller de at knapt 20 millioner EU-borgere i grenseområdene selv skal få avgjøre om de heller vil være en del av Sveits. Folketallet i Sveits ville i tilfelle bli mer enn firedoblet.

Det interessante i denne saken er at halvparten av folket i Baden-Württemberg sa det er en god ide. En av begrunnelsene var nemlig at folket vil ha mer ”direkte-demokrati”!

Et av argumentene fra nei til EU-tilhengerne mot norsk EU-medlemskap er det kraftige underskuddet på demokrati og demokratiske beslutningsprosesser i EU-systemet. Det har ja-siden glatt forsøkt å avvise som et argument. Derfor er denne saken fra grenseområdene (nabolandene) til Sveits interessant, fordi befolkningen som omfattes av undersøkelsen bruker argumentet om ”direkte-demokrati” som begrunnelse for å kunne tenke seg å bli en del Sveits – ved siden av skattepolitikken.

Det bør være et stort tankekors for EU, som ved valget til nytt EU-parlament bare fikk en velgeroppslutning på ca 43 %. Og det bør vær et stort tankekors for ja-siden i Norge! Ikke minst må det være et tankekors for demokratiprosessene i EU!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar