søndag 11. juli 2010

Regjeringens politikk virker i forhold til spilleavhengighet

Det var stort ramaskrik i Norge da regjeringen gikk inn og ville ha et kontrollert spillemarked i Norge. Argumentasjonen den gangen omtalte lite om de problemene som spilleavhengige og deres pårørende fikk - i stedet gikk diskusjonene (oppsummert) på ”sosialistisk forbudspolitikk” (som angivelig krenket den enkeltes ”frihet” til selv å bestemme) – og tap av inntekter til ”frivillige” organisasjoner. Og automatforbudet har selvsagt lagt begrensninger på inntektene til enkelte organisasjoner.

Nyhetene i dag (TV 2) omtaler at en ny fersk rapport viser at ”færre nordmenn har spilleproblemer etter automatforbudet, og at antallet nordmenn med spilleproblemer er betydelig redusert etter at de gamle spilleautomatene ble erstattet med «snillere» terminaler fra Norsk Tipping”.

Anita Øren, prosjektleder i Sintef Helse uttaler at ”av de som spilte på spilleautomater da forbudet trådte i kraft så var det halvparten som sluttet å spille. Den andre halvparten sluttet ikke å spille. De spilte like mye eller til og med mer”. Øren sier videre at ”de sier jo at takket være spilleautomatforbudet så kunne de bevege seg fritt i det offentlige rom. De kan gå på butikken uten å føle suget og tiltrekkingen til spilleautomatene”.

Det er ikke meldt om problemer med de «snille automatene» sies det videre.

For alle som har opplevd, eller kjenner til tilfeller av at familiemedlemmer/ pårørende/ kolleger har havnet i uføre med spilleavhengighet, så skal regjeringen virkelig ha ros for dette arbeidet de har påbegynt – og ikke minst at resultatene er kommet så raskt.

Automatforbudet handler om å ta sosialt ansvar for de som har havnet, eller er i en risikogruppe for å havne i en situasjon med spilleavhengighet. Det er mange barn og familiemedlemmer som har tapt velferd, ferier, og er blitt forgjeldet for lang tid som følge av spilleavhengighet. Det er en glede at færre synes å havne i en slik situasjon – selv om vi dessverre må erkjenne at mange fremdeles sliter.

Så langt fortjener i hvert fall regjeringen ros for arbeidet på dette feltet – og at resultatene kom så raskt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar