fredag 23. juli 2010

Unge sliter på boligmarkedet!

Regjeringen til Kåre Willoch deregulerte boligmarkedet på begynnelsen av 80-tallet. Dermed åpnet bankene gradvis slusene for låneopptak omtrent midt på 80-tallet, og boligprisene steg. Det holdt på å gå riktig galt eter hvert. Utlånsrenten steg dramatisk, bankene holdt på å gå overende. Det medførte at skattebetalerne måtte inn å redde bankene til slutt på begynnelsen av 90-tallet.

Nå er situasjonen den at grådighetskulturen har overtatt og er i ferd med å sette nye høyder på boligmarkedet igjen, bankene har lært av 90-tallskrisen/ den internasjonale finanskrisen, og forsøker å holde tilbake på utlån. Det må de unge svi for – vel å merke i hovedsak barn av de som kommer fra inntektsgrupper som normalt rekrutteres fra de med midlere/ lavere inntekter (formue) og utdanning.

Skattebetalerne gikk inn og reddet bankene fra konkurs på begynnelsen av 90-tallet – for da handlet det om også å redde finanselitens verdier. Men når det gjelder tiltak for å hjelpe ungdom som vil inn på boligmarkedet – dvs barn av de med midlere/ lavere inntekt og lønn – da svikter samfunnet! Da svikter også finanseliten – som fikk hjelp til berge sine verdier under bankkrisen på 90-tallet!

Utleiemarkedet har gått samme veien. Studenter opplever en fortvilt situasjon fordi utleieprisene har steget dramatisk de siste 4 årene. Hvor er samfunnet? Hvor er interessen for å skaffe Norge den kompetansen vi trenger for fremtiden? Er dette en kalkulert politikk hvor man håper at barn og unge fra familier/ yrker med midlere/ lavere inntekt og utdanning skal stenges ute fra utdanningstilbud? En ting er i hvert fall sikkert – samfunnet svikter med utbygging av studentboliger til priser som lar seg betjene av for mange studerende ungdom – og samfunnet svikter i forhold til å regulere prisene på utleiemarkedet!

Dagens næringsliv forteller i dag (23.07) om Siv Therese Melbye (25) som ikke kommer seg inn på boligmarkedet, og ingen banker vil gi henne stort nok lån. Strengere egenkapitalkrav i bankene stenger de unge ute av boligmarkedet. Direktør i Finanstilsynet Bjørn Skogstad Aamo mener det er uunngåelig at unge rammes.
Full jobb og fast inntekt er ikke nok. Jeg synes det er urettferdig at man må ha foreldre som stiller som garantister eller kan bidra med egenkapital, sier Melbye til DN. Og det er sakens kjerne – dagens unge som vil fram – er avhengig av rike foreldre!
Dette er prisen vi – og særlig mange unge – må betale for at Høyre innførte markedsliberalismen, elitesamfunnet, grådighetskulturen og økt forskjells-Norge på begynnelsen av 80-tallet. En politikk som EU presser på å forsterke mer enn noen gang i disse dager. Det kan virke som om høyrepartiene og EU er i ferd med å nå det som synes å være den overordnede prosjekt – å gjeninnføre fattigdom og nye underklasser!
Er det ikke på tide å gjeninnføre demokratisk styring, kontroll og revisjon av utviklingen, fremfor å la pengemakt og markedet (styrt av pengemakt) få herje vilt?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar