fredag 3. juni 2011

Anbudspolitikkens galskap II

NRK meddelte i dag at en undersøkelse blant helseforetakene, som viser at halvparten av vikarbyråene som har vært leid inn – har brutt Arbeidsmiljøloven, og ikke utbetalt overtid til sine ansatte. Som privatperson reagerte jeg kraftig på denne nyheten.

Nå må regjeringen ta grep å ta tilbake demokratisk styring, kontroll og revisjon av sykehusdriften! Sykehusene må bli tilbakeført forvaltningen!

Å opprette helseforetak, samt ”privatisere sykehusene” - gjennom å sette inn privatpersoner i sykehusstyrene viser seg å ha vært et stort feilgrep. Enda verre var det å erstatte forvaltningsdrift med markedsliberalistisk politikk, og med regnskapssystemene tilhørende New Public Management!

At medlemmene i sykehusstyrene, som er håndplukker blant gutte- og jenteklubben grei (nyliberalistklubben), velger vikarbyråer - og dermed sosial dumping som løsninger for sykehusene - er ingen overraskelse.

Ansvaret for helse- miljø- og sikkerhet (i Arbeidsmiljøloven) – herunder arbeidstidskapitlet – tilligger innleier (sykehusstyrene). At det ikke har vært ført kontroll med at arbeidstidsbestemmelsene blir overholdt hos innleid arbeidskraft – dokumenterer yterligere hvor feil det har vært ” å privatisere” driften av sykehusene. Privatpersonene i sykehusene har i den foreliggende undersøkelsen vist at de tar ikke ansvar for en helhetlig personalpolitikk! De svikter sin arbeidsgiverrolle!
Det måtte en granskning til for å avsløre at halvparten av vikarbyråene bryter lovverket – det viser at styrene har ikke kontroll på hva de driver med!.

Sosial dumping av arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår, og en brutalisering av arbeidslivet – er et av kjernemålene i den markedsliberalistiske tenkningen! Dvs den politikken som Høyre og Fremskrittspartiet vil allmenngjøre i Norge. Fremskrittspartiet og Høyre mener at det ikke er nok at arbeidsgiver styrer arbeidstakers arbeidstid – Fremskrittspartiet og Høyre vil ha innført en arbeidsmiljølov hvor arbeidsgiver også styrer arbeidstakernes fritid! Slik fungerer markedsliberalismen, slik fungerer høyrepolitikken, slik fungerer EUs arbeidslivspolitikk!

Vi har fått nok et eksempel på anbudspolitikkens galskap! Styrene i sykehusene velger billigste anbud. Dvs i praksis si de virksomhetene som driver den verste sosial dumpingspolitikken – og brutalisering av arbeidslivet!

Nå må politikerne ta tilbake styringen over sykehusene – og vise at de mener alvor i at lønns- og arbeidsvilkårene skal følges i alle virksomheter hvor det offentlige er involvert! Sykehusreformen – er ikke annet markedsliberalistisk høyrepolitikk – som har vært, og er, et stort feilgrep.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar