torsdag 30. juni 2011

Er Norge tjent med EØS-avtalen?

ER NORGE TJENT MED EØS-AVTALEN?

EFTAs overvåkingsorgan, ESA, mener at Norge må endre reglene for utbetaling av arbeidsledighetstrygd til utlendinger - som har arbeidet kort oppholdstid i landet, jf VG-nett.

ESA slakter norsk arbeidsledighetstrygd, og mener at Norges regler er diskriminerende og i strid med EØS-avtalen. ESA mener at jf EØS-avtalen kan man ikke sette krav til hvor lenge en person har hatt arbeid i Norge, for at oppsparte rettighetene personen har med seg fra andre EØS-land skal regnes med.

Jf norsk lov, kreves det at en utenlandsk arbeider må ha jobbet fulltid i åtte av de siste tolv ukene før vedkommende mister jobben, for at EØS-rettighetene skal komme til anvendelse. Norske myndigheter har satt disse reglene for å hindre trygdesvindel. Men en slik svindelmistanke kan bare bli håndtert på en sak-til-sak-basis mener EU-retten. «Konsekvensen av reglene vil være at en utlending som blir arbeidsledig mot sin vilje i løpet av denne perioden, ikke vil kunne motta noen arbeidsledighetstrygd fra noen EØS-stat», heter det i en pressemelding fra ESA.

Det er en kjent sak at demokratiet ikke fungerer i EU, og at all makt i praksis er overlatt til EU-kommisjonen/ EU-rådet – stikk i strid med hva Lisboa-traktaten var/ er ment å være. At EU-domstolen/ ESA makt gjennom EØS-avtalen - medfører at norske myndigheter ikke har anledning til å beskytte seg mot eventuell trygdesvindel er etter mitt syn forstemmende.

Norge bør derfor seriøst vurdere å følge Sveits sitt eksempel, å stå utenfor både EU og EØS-avtalen! Spesielt i disse dager hvor flere EU-land nærmer seg både en sosial krise, og en politisk krise, samtidig som at euro-krisen blir stadig verre!

Norge kan neppe være tjent med EØS-avtalen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar