mandag 13. juni 2011

Fremskrittspartiet og Høyre stigmatiserer det offentlige!

Tillitsvalgte fra Fremskrittsparti (men også Høyre, Venstre og Kristelig folkeparti) fortsetter sitt korstog med det offentlige – og dermed offentlig ansatte. Det er også et angrep på de rød-grønne!
Et uttrykk som ofte brukes er påstanden om at “offentlig monopoldrift ikke fungerer”. I det ligger det et ønske om privatisering av alle lønnsomme offentlige tjenestene. De ulønnsomme tjenestene snakker ikke de nevnte partiene om – de skal fortsatt være det offentliges ansvar!

Dersom det er slik som disse privatiseringslystne markedsliberalistene vil ha det til – de påstår jo at de private er så mye bedre og billigere enn det offentlige – hvorfor overtar de ikke da dagens ulønnsomme tjenester? Da ville de privatiseringslystne faktisk bidratt til samfunnet. Men det vil de selvsagt ikke – fordi dette handler om privat profitt, makt og kontroll over de offentlige pengene og verdiene.

Hva som fungerer og ikke fungerer med privatisering/ anbud er det grunnlag for å analysere nærmere. Da er det greit – og det er fair - å ta utgangspunkt i Oslo – som styres av Fremskrittspartiet og Høyre i dag .

Hva skjer når det ”private” får et slags monopol?
I Oslo – har Fremskrittspartiet/ Høyre solgt unna så godt som all eiendomsmasse og verdier til private – til latterlige lave underpriser til rike spekulanter. Dvs at Fremskrittspartiet/ Høyre i praksis har omfordelt fra fellesskapet eiendeler og verdier over til de rike.
I ettertid må kommunen leie de samme leilighetene svindyrt tilbake av de samme spekulantene.

Flere fjernsynsinnslag har i det siste vist hvilken forslumming og forfatning disse bygningene som er blitt privatisert er i pr i dag. Og eierne av boligmassene vil ikke la seg intervjue når de blir bedt om det – til tross for at det angår hvordan fellesskapets midler anvendes til uverdige leieformål.

Man kan i hvert fall konstatere at slik ekstrem forslumming eksisterte ikke under “offentlig monopol”!

Alt skal bli billigere og bedre
Bare det private får ta hånd om alle lønnsomme offentlige tjenestene (ikke de ulønnsomme), så skal alt bli både billigere og bedre – i følge Fremskrittspartiet og Høyre.

Erfaringene er at private først og fremst driver en overprising (egentlig sosial dumping) av tjenester. På den måten kan de ta ut store private utbytter og fortjenester. Og tjenestenes kvalitet er slett ikke blitt bedre (man har i stedet fått mer bruk av stoppeklokke og minimumsløsninger, og mer bruk av ukvalifisert arbeidskraft).

Billigere er det definitivt ikke blitt! Vi ser i stedet at omsorgsplasser legges for å holde budsjettene, og med den konsekvens av den enkelte produksjonsenhet har fått betydelig økte kostnader. Anbud og privatisering kan aldri endre på et slikt faktum!

Det er også slik at bruk av anbud genererer valg av billigste og dårligste løsning (i motsatt fall kommer EU-domstolene og krever at billigste or dårligste tilbud blir valgt). Valg av den billigste og dårligste løsningen er den løsningen som hurtigst genererer betydelig vedlikeholdskostnader.

Anbud og privatisering har ikke hatt annen effekt enn at vi har fått noen flere barnehage-, barneverns-, helse- og omsorgsbaroner m.fl. Men det har sikkert også vært hensikten til markedsliberalistene.

Jeg kan ikke huske at den gangen man hadde ”offentlige monopol”, trengte man eksempelvis ikke å måtte anvende milliardbeløp i vedlikehold på veier året etter at nye veianlegget sto ferdig. Det opplever vi i disse dager.

Arbeidsmiljøkriminalitet og sosial dumping
I Oslo valgte Fremskrittspartiet og Høyre (som et eksempelvis) Adecco til stå for driften av Ammerudlunden sykehjem.

Mistanke om arbeidsmiljøkriminalitet og sosial dumping ble forsøkt tatt opp med ansvarlige i Fremskrittspartiet og Høyre i byrådet – men ble avvist (Sylvi Listhaug – Fremskrittspartiet). Det vil si - helt frem til mediene avslørte den faktiske tilstanden – I ET VALGÅR! Da måtte Fremskrittspartiet og Høyre til slutt erkjenne hvor kriminelt ille arbeidstakerne hadde det i dette Adecco-selskapet. I ettertid viser seg at tilstanden er ikke noe bedre i andre slike private bemanningsselskaper.

I stedet for å gripe inn på mistanker – på det tidspunktet Fremskrittspartiet/ Høyre fikk melding om mulig arbeidsmiljøkriminalitet, gav Fremskrittspartiet Ammerudlunden sykehjem en pris for beste omsorgssted (Fremskrittspartiets Syvi Listhaug), og Høyre belønnet sykehjemmet med å legge valgkampåpningen i 2009 til nettopp Ammerudlunden sykehjem. Det kan ikke oppfattes annerledes enn at Fremskrittspartiet og Høyre bedriver en hyllest til arbeidsmiljøkriminalitet og sosial dumping!!! Dvs helt frem til at nye stemmer skal vinnes – da er Fremskrittspartiet og Høyre plutselig blitt ”ansvarlige” igjen!

Avsløringene viser at arbeidstakere ble utsatt for en grov utnyttelse, sosial dumping, og med et fryktbasert regime - hvor arbeidstakere ikke turde å varsle. Slik opptrer et privat monopol!

Hadde Ammerudlunden sykehjem vært styrt av et “offentlig monopol” hadde arbeidstakerne i det minste hatt lønns- og arbeidsvilkår etter offentlige tariffavtaler, og med uthvilte/ opplagte pleiere til å pleie pasientene daglig!

Hva skjer når det offentlige og private samarbeider i felles prosjekter?
Fremskrittspartiet og Høyre valgte et prosjekt med offentlig privat samarbeid (OPS) ved utbyggingen av Ammerudlunden sykehjem (da er det ikke lengre "monopol" – da er både det private og det offentlige inne i bildet. Denne løsningen er markedsliberalistene for å gjennomføre generelt - hvorfor). Hvor ”billig” er en slik løsning? Og hvor mye ekstra må skattebetalerne i Oslo betale for en slik løsning kontra om Oslo kommune hadde bygd selv? Revisjonen antyder at skattebetalerne i Oslo må ”subsidiere” Atle Brynestad/ Jan Erik Collier med ca 100 mill kr på dette byggeprosjektet!

Hadde Ammerudlunden sykehjem blitt bygd ut av et ”offentlig monopol” – hadde skattebetalerne med andre ord sluppet denne ekstra spekulantskatten til Brynestad/ Collier på 100 mill kr. Penger som kunne gått til andre sårt trengende tilbud og trengende i kommunen. Dette viser til overmål hvordan Fremskrittspartiet/ Høyre underprioriterer velferdstilbud og trengende til fordel for kyniske rike spekulanter.

Bruk av private konsulenter – fjerning av egen kompetanse
Fremskrittspartiet og Høyre i Oslo, fikk et vedtak om å bygge en fornyet hoppbakke (Holmenkollen) – med prisantydning ca 330 mill kroner.
Denne vedtatte byggesummen på ca 330 mill kroner ble jo raskt brutt, fordi Fremskrittspartiet hadde fjernet egen kompetanse (les monopol), og dermed måtte leie inn konsulenter til å utføre deloppdrag. Bruken av konsulenter kostet Oslo kommune hele 400 mill kr bare for å få bygd en liten hoppbakke. Altså, bare konsulentkostnadene alene ble langt mer enn hele den byggesummen som ble lagt til grunn for vedtaket. Slik sløser Fremskrittspartiet og Høyre med skattebetalernes penger!!!

Det er mange som hevder at budsjettene til (særlig) Fremskrittspartiet (dvs Fremskrittspartiet alternative statsbudsjett) - er bygd på ren fantasi.
(Generelt er det slik at Fremskrittspartiet lover jo alt til alle – og det koster – dermed blir det ikke sammenheng mellom inntekter og utgifter).

Byggingen av nye Holmenkollen er vel et godt bevis på at det er ikke bare Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett som ikke holder mål..
Ved utbygging av nye Holmenkollen bommet Fremskrittspartiet med godt for – fordi Fremskrittspartiet ikke har skjønt at ting koster. Over 1 milliard kroner i ekstra kostnader for en skarve hoppbakke – en pris som skattebetalerne må betale (Alle de som står oppført med 0 i inntekt og null i formue – og som samtidig vasser i rikdom – er ikke en del av dette).

Hadde en tilsvarende gigant bom (budsjettsprekk) på en liten hoppbakke skjedd om Oslo kommune hadde tatt vare på egne fagfolk og egen kompetanse i et “offentlige monopol”? Neppe!

”Tut-og-kjør-politikk”
Dette er eksempler på hva som skjer med Fremskrittsparti/ Høyrepolitikk når de får styre butikken. En politikk som går ut på å privatisere offentlige oppgaver og verdier over til grådige private spekulanter. Utviklingen i Fremskrittsparti/ Høyrestyrte Oslo – over flere år - viser at denne markedsliberalistiske politikken ikke holder mål. De driver rett og slett samfunnssabotasje til rike enkeltpersoner – på bekostning av samfunnsfellesskapet.

Uansett utfall, er det skattebetalerne, arbeidstakere og de som er mest avhengig av samfunnets støtteordninger som må betale for den feilslåtte politikken til markedsliberalistene.

Hvordan er det mulig at velgerne – i hvert fall i Oslo, som har fått prøve Fremskrittsparti/ Høyrestyre gjennom mange år – å ha tillit til denne ”tut-og-kjør-politikken” – i hvert fall dersom de er opptatt av velferdssamfunnet? Det kan ikke være andre velgere enn de som strøk i matematikk, historie og samfunnsfag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar