fredag 3. juni 2011

Hva skjer med svensk ungdom?

NRK melder følgende jf en undersøkelse blant svensk ungdom;

• Hver femte (21 prosent) kan tenke seg å stemme på en politiker som tilbyr penger eller en annen gave i et valg til nasjonalforsamlingen.
• 28 prosent kan tenke seg å stemme på et annet parti, hvis en kandidat for partiet skaffet en jobb til noen som står personen nær.
• Mer enn hver fjerde synes det hadde vært «ganske eller veldig bra» hvis Sverige ble styrt av en sterk, diktatorisk leder som ikke måtte bry seg om valg.

Det er spesielt svarene fra unge voksne mellom 18 og 29 år som vekker oppsikt i undersøkelsen, og som er gjengitt av SVT.

Kan dette være et resultat av markedsliberalismen, og hvordan den har sviktet svensk ungdom? Arbeidsledigheten blant svensk ungdom er meget høy, og mange svenske ungdommer har måttet ta jobber i andre land.

Kan årsaken være EUs politikk – med et stort demokratisk underskudd (bare 43 % valgoppslutning) – som ensidig bare tar hensyn til milliardærene, som skaper slike holdninger? Dvs den arbeiderfiendtlige politikken som EU fører? Har markedsliberalismen ødelagt holdningene til store deler av den svenske ungdommen?

Det mest skremmende med undersøkelsen, er at den avdekker en gryende begynnelse på likegyldighet i forhold til fellesskapsinteresser og demokratisk styring, kontroll og revisjon, samt det som går på likeverdighet i forhold til lov og rett!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar