torsdag 30. juni 2011

EU/ EØS og ESA igjen

NRK meddeler i dag, følgende;
ESA krever at den norske regjeringen må endre regler mot sosial dumping!

ESA-president Per Sanderud sier han er klar til å sende saken inn til EFTA-domstolen, dersom regjeringen ikke endrer reglene for sosial dumping.
Regjeringen har fått en siste advarsel om å endre reglene mot sosial dumping. ESA mener en forskrift for offentlige innkjøp av tjenester er i strid med EØS-reglene.

EFTAs overvåkingsorgan, ESA, vil hindre at Norge fortsetter å kreve norsk tarifflønn i selskaper som leverer til offentlig sektor.

ESA mener de norske reglene som er ment å hindre sosial dumping er konkurransevridende og favoriserer norske selskaper.

Reglene krever at alle selskaper som leverer anbud til kommuner og fylkeskommuner må sørge for norske lønns- og arbeidsvilkår til sine ansatte.

ESA mener reglene gjør det vanskelig for utenlandske selskaper å konkurrere om oppdrag for det offentlige, og at forskriften dermed er i strid med reglene om fri flyt av tjenester i EØS-avtalen.


Klar til å sende saken til EFTA-domstolen
Overvåkingsorganet setter spørsmålstegn ved sosial dumpingargumentet, og viser til at da burde reglene også gjelde for privat sektor, ikke bare offentlige anbud. ESA peker på at ifølge EØS-reglene må dette gjelde både privat og offentlig sektor.

ESA gir nå regjeringen to måneder på seg til å endre reglene, før saken eventuelt sendes til EFTA-domstolen, noe avtroppende ESA-president Per Sanderud tidligere har sagt ESA er villig til å gjøre.

Sitat slutt.

Kommentar;
I lengre tid har jeg hevdet at EUs politikk – gjennom de fire frihetene (fritt varebytte, fri bevegelighet for personer, tjenester og kapital, samt konkurransereglene) – handler sosial dumping satt i system. Norge rammes gjennom EØS-avtalen.

Systematisering av - fritt frem for sosial dumping - handler ikke om at varer og tjenester blir bedre og billigere for brukerne. Resultatet av en slik politikk - er at prisene blir de samme for befolkningen – bare at eierne av produksjonsmidlene og aksjonærer (kortsiktig) øker sine fortjenester gjennom å få billigere arbeidskraft. I hvert fall inntil kjøpekraften for store samfunnsgrupper (arbeidstakere og trygdede) faller bort.

EUs politikk handler om fremvekst av nye underklasser – fortrinnsvis arbeidstakere med midlere/ lavere inntekt (formue) og utdanning fra før av, samt de som er avhengig av samfunnets støtteordninger (som stadig kuttes/ forringes i EU/ EØS-landene).
Hva slags demokrati er det EU fører? Skal ikke et land – utenfor EU - selv kunne bestemme om man ønsker systematisk sosial dumping eller ikke? Har denne politikken forankring i hele det europeiske folket? Jeg tviler på det.

Flere EU-land gjennomgår for tiden en gryende tendens til sosial krise, og politisk krise – samtidig som euro-krisen blir stadig forverret! Ved siste valg til Europa-parlamentet, valgte bare ca 43 % av EUs befolkning å benytte seg av stemmeretten.
Inntil det motsatte er bevist – velger jeg å tro at det er konsekvensen av at politikerne har mistet mer eller mindre all makt, styring, kontroll og revisjon av offentlig sektor - over til kapitalmakten.

Dersom Norge ikke selv skal kunne bestemme tiltak mot sosial dumping, så handler det om;
- Fagforeningsknusing
- Undergraving av demokratiet
- Ja til etablering av nye underklasser
- Fraskriving av politisk makt over til kapitalmakt/ EU-domstolene (som er klassejus satt i system)

Er det ikke snart på tide å gjøre som Sveits – å si opp hele EØS-avtalen. Her er fjellvettregelen om at ”vend i tide – det er ingen skam å snu” noen meget velvalgte ord!

Hva slags samfunn er vi i ferd med å overlate til våre etterkommere?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar