torsdag 30. juni 2011

USAs kriger koster

Når markedsliberalistene og høyrekreftene får styre! Ja, da går det meste galt – det viser historien gang på gang.

Nå har forskningsprosjektet «Costs of War» av Watson-instituttet for internasjonale studier ved Brown University antydet at den totale kostnaden av USAs kriger i Irak, Afghanistan og Pakistan vil komme på minst 20.000 milliarder kroner, og kan verste fall kan overstige 24.000 milliarder kroner.

Hva har USA oppnådd i Irak og Afghanistan - etter bruk av 20 – 24 000 mrd kroner? Jeg kan ikke se annet enn at de har brukt mye penger på å avsløre at USA verken taktisk og strategisk er noe spesielt gode på krigføring.

Ved utgangen i 2007 kunne man lese i nyhetene at ” Den totale statsgjelden i USA var blitt notert til 9,13 billioner dollar. Gjelden økte med 5,7 billioner dollar fra president George W. Bush tok over styringen av landet i januar 2001 frem til 2007. Det ble antydet at gjelden den gangen ville passere 10 billioner før George W. Bush han takker for seg som president i 2009”.

Til tross for igangsetting av to kriger, sørget president George W. Bush parallelt for å gi skattelette - først og fremst til de rike, samtidig som det meste av det som fortsatt var mulig å deregulerte (av det som var igjen) innenfor finansmarkedene ble deregulert.

I USA eier 1 % av den rikeste befolkningen like mye som 90 % av befolkningen - som eier minst. Det forteller om hvilken fordelingskrise som USA befinner seg/ kommet opp i – og det forteller hvor usosialt /galt det var/ er av markedsliberalistene/ høyrepolitikere (Geroge W. Bush) å gi ytterligere skattelette til de aller rikeste – når man samtidig fører en kostbar krig.

Den 10.05.2011 kunne man lese i nyhetene at USAs gjeldstak lå på 14.300 milliarder dollar, tilsvarende 78.000 milliarder kroner. Den grensa vil bli nådd om under ei uke var spådommen. Dermed ble stilt krav om å tillate å øke gjeldsgrensen med ytterligere.

Er det ikke snart på tide - globalt - å skrinlegge det usosiale, udemokratiske og råtne systemet som markedsliberalismen medfører? Det er på tide å innse at markedsliberalismen ”kom, så og tapte”! Det skjer i store deler av verden i disse dager.
De tragiske er at det er de aller fattigste, soldater og arbeidstakere som står igjen som de virkelig store taperne!

Spørsmålet er; Var krigene i Irak og Afghanistan verdt pengene – tatt i betraktning at USA langt på vei er teknisk konkurs i dag? En situasjon som i hovedsak er forårsaket av markedsliberalisten/ høyrepolitikeren George W. Bush!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar